Србија и Балкан

Mилановић признао: Српска обновила више кућа на Банији него Хрватска

Председник Хрватске истакао je да жали што је, након земљотреса 2020. године, Република Српска обновила више кућа на Банији од државе којом од председава
Mилановић признао: Српска обновила више кућа на Банији него Хрватскаwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka

Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је да је Република Српска обновила више кућа од Хрватске на Банији, порушеној током земљотреса пре две године.

"Боли ме када видим да је Република Српска обновила више него хрватска влада. То је тужно", признао је Милановић, јавља РТРС.

Он је прецизирао да је на Банији, након две године, направљено шест породичних кућа, док се на осамдесетак још ради.

Оптужио је Владу Хрватске да на Банији није направила ништа.

"Говори се о 4.700 објеката, на којима су били надзирани радови реконструкције. То може бити и поштански сандучић или део димњака. То је ништа. И то је застрашујуће" упозорио је Милановић.

Он је напоменуо да је Хрватска од ЕУ добила новац за санацију, који се "дели немилице".

"Ми смо и даље у ЕУ најлошији по реализацији доступних средстава, то су бројке. То више није тренд, то говори о односу према послу" навео је Милановић.

На Банији још живи, у знатном проценту, српско становништво, које је, такође, остало без крова над главом након великих потреса тла пре две године. Земљотрес је био јачине 6,2 степена Рихтерове скале, погинуло је седам особа, најмлађа је имала 13 година, и причињена је велика материјална штета.

image