Србија и Балкан

Обнова куће Џафера Деве на КиМ: Подривање суживота и ревизија историје

Не само да је реч о покушају рехабилитације фашистичког злочинца, већ је то и јасан доказ о томе на чему Приштина покушава да гради своју квазидржавност, саопштило је српско Министарство културе
Обнова куће Џафера Деве на КиМ: Подривање суживота и ревизија историје© Antonio Ahel/ATAImages

На најаву да ће из буџета привремених приштинских институција бити издвојено 300.000 евра за обнову куће Џафера Деве у Косовској Митровици, односно да Албанци не одустају од намере да кућу нацистичког колаборационисте из периода Другог светског рата претворе у институцију културе, реаговало је Министарство културе Републике Србије које је најоштрије осудило такве пројекте и планове.

У саопштењу се истиче да је намера Приштине да кућу озлоглашеног нацистичког злочинца прогласи центром за културу пројекат фалсификовања историје и промовисања злочина и насиља који заслужује најоштрију осуду.

"У питању је истовремено још једна од активности којима Приштина брутално злоупотребљава име културе за агресивне и безобзирне пројекте који са културом немају никакве везе. Не само да је реч о покушају рехабилитације фашистичког злочинца, већ истовремено и јасан доказ о томе на чему Приштина покушава да гради своју квазидржавност", наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Подсећа се и да пројекти ревизионизма и слављења фашизма, који су на упозорење Министарства културе наишли на јасну осуду и од стране међународне заједнице и посебно Европске уније, представљају праву слику о опредељености Приштине за даље подривање могућности суживота на Косову и Метохији.

Од СС-а до УНДП-а

"Напомињемо да је  реч о озлоглашеном нацистичком колаборационисти, који је био активан у формирању СС дивизије 'Скендербег', познатом по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом, градоначелнику Митровице у време Другог светског рата и министру унутрашњих послова Албаније за време окупације у време Другог светског рата, кога је Адолф Хитлер одликовао 1944. године", додаје се у саопштењу.

Почетком године најављен је пројекат обнове куће Џафера Деве који је требало заједно да реализују министарство културе тзв. Косова, уз подршку Европске уније и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), али је после бурне реакције у јавности и протеста који су званичницима ЕУ и УН, упутили, између осталих и српско Министарство културе и Музеј жртава геноцида пројекат стопиран.

Реаговао је тада и Центар "Симон Визентал" из Јерусалима, чији је директор Ефраим Зуроф нагласио за "Косово онлајн" да се ради о апсолутно шокантном пројекту УНДП-а и ЕУ и да ће им упутити протестно писмо јер учествују у обнови куће "оданом сараднику нациста".

У краткој писаној изјави за РТ Балкан, поводом нових најава, Зуроф наводи да је последње што је чуо да је пројекат обнове куће Џафера Деве стопиран и то по налогу Европске уније.

"Веома сам разочаран, ако је пројекат поново обновљен", истиче Зуроф.

Протестно писмо почетком године упутио је и београдски Музеј жртава геноцида који је подсетио да ово није први пут да представништва појединих међународних и међудржавних организација сарађују са привременим властима у Приштини на глорификацији ратних злочинаца из раздобља Другог светског рат на подручју АП Косово и Метохија.

"Управо је средствима Европске уније, а у организацији UNDP и тзв. привремених власти у Приштини, раније већ обновљено здање Културног центра у Косовској Митровици који носи име злогласног ратног злочинца Реџепа Митровице. За ту сврху Европска унија издвојила је 115.784,60 евра, док је пројекат реализовао UNDP", подсетили су из Музеја жртава геноцида у фебруару ове године.

Реаговаће и овај пут, рекли су за РТ Балкан из ове установе културе, највероватније током следеће недеље.

У саопштењу које су у фебруару послали медијима подсетили су на ратне биографије Џафера Деве и Реџепа Митровице. Дева је био истакнути сарадник Вермахта, срески начелник косовско-митровачког среза током трајања немачке окупације којег је Ханс Густав Фелбер, командант окупационе целине "Југоисток" и зоне "Србија" описао као основну покретачку снагу на КиМ. Највећи део припадника Девине милиције ступио је током марта 1944. године у 21. СС дивизију "Скендербег".

Дева је активно учествовао у прогону јеврејске заједнице у Косовској Митровици, а у Пећи 1943. године извршио је бројне злочине над српским становништвом. Био је министар унутрашњих послова у тзв. влади Реџепа Митровице, чије је седиште било у Тирани.

Митровица је још један осведочени сарадник нациста који је од данашњих привремених власти у Приштини добио почаст тиме што је његово име понео Дом културе у Косовској Митровици.

На митингу у Србици маја 1941. Митровица је пред око 5.000 Албанаца који су дошли на скуп под оружјем изјавио: "Срби су на Балкан дошли силом, силом са Балкана морају отићи, а како немају куда да оду треба их све побити. На нама Шиптарима лежи тај задатак".

Када је у септембру 1943. у Призрену основана Друга призренска лига, која је прокламовала уједињење Косова и Метохије, Дебра, Струге, Улциња и Тузи са Албанијом, за њеног председника изабран је Митровица. На том месту јуна 1944. године заменио га је Дева.

image