Свет

Шолц честитао Нову годину, па причао највише о Русији

Последице рата у Украјини сви осећамо, поручио је немачки канцелар у традиционалном новогодишњем обраћању
Шолц честитао Нову годину, па причао највише о Русијиwww.globallookpress.com © Flashpic

Специјална војна операција у Украјини заузела је централно место у традиционалном новогодишњем обраћању немачког канцелара Олафа Шолца, који је поручио да ти догађаји стављају Немачку и њене грађане у искушење. 

"Саосећамо с Украјинцима који ни у данима као што је данашњи не могу да предахну од руских бомби и ракета. А последице рата сви осећамо у свакодневици, када купујемо у супермаркету, на бензинској пумпи или плаћамо рачун за струју или гас", рекао је он, преноси "Дојче веле".

Шолц је додао да се ту крију и добре вести, а то је чињеница да руска војска није прегазила Украјину за пар дана, како је Путин планирао, ЕУ и НАТО су јединственији него икад, а Немачка није подлегла уценама руским гасом.

Он је подсетио и на изградњу терминала за течни гас, од којих је први отворио почетком децембра.

"Овим напорима чинимо нашу земљу и Европу дугорочно независном од руског гаса", рекао је Шолц.

Немачка је, после Америке, други највећи донатор Украјини и обезбедила је милијарде евра војне, хуманитарне и финансијске помоћи.

Никог не остављамо на цедилу

Шолц се захвалио свима који помажу у пријему и збрињавању ратних избеглица, додајући да се широм земље 29 милиона људи добровољно и хуманитарно ангажује у разним организацијама. Похвалио је и оне који раде на енергетској транзицији и заштити климе.

"Ово је земља у којој никога не остављамо на цедилу – било у граду или на селу, било старе или младе, било имућне или мање имућне, било оне који су рођени овде или су се касније доселили", рекао је канцелар.

Социјалдемократски канцелар је подсетио на нове пакете мера за сузбијање кризе који на снагу ступају првог дана јануара.

У питању су накнада за станарину за људе са ниским примањима, повећање дечијег додатка и укупно 19 милијарди евра умањења пореза, те субвенционисане цене струје, грејања и гаса.

"Поштовани суграђани, наше заједништво је наш највећи адут. Зато нам на почетку ове Нове године желим једно: Останимо верни путу којим смо кренули прошле године! Идемо храбро даље", закључио је Шолц.

image