Србија и Балкан

Аргентина не признаје тзв. Косово: Формирање ЗСО од суштинске важности

Дијалог којим посредује ЕУ веома важан и не сме да се прекида, поручио је аргентински амбасадор Освалдо Нарсис Марсико
Аргентина не признаје тзв. Косово: Формирање ЗСО од суштинске важности© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Аргентина снажно подржава став Србије у вези са КиМ заснован на строгом поштовању принципа територијалног интегритета, који је један од главних принципа садржаних у Повељи УН и стога не признајемо Косово као независну државу, изјавио је амбасадор Аргентине у Београду Освалдо Нарсис Марсико.

У интервјуу за "Косово онлајн", он је навео да су билатерални односи Аргентине и Србије традиционално веома добри и да их карактерише сарадња, координација и међусобна подршка у међународним организацијама.

"Србија подржава Аргентину у сувереном спору са Великом Британијом у вези са Малвинским (Фокландским) острвима. На пример, Србија је ове године у јуну први пут учествовала на Специјалном комитету УН за деколонизацију у корист става Аргентине о Малвинама", истакао је Марсико.

Он је рекао да је имао дуг, искрен и продуктиван састанак са Министром спољних послова Ивицом Дачићем.

"Више пута је био у Аргентини у различитим званичним својствима. Он зна да има веома доброг и поузданог пријатеља у Аргентини", нагласио је амбасадор Аргентине у Београду.

Додао је да је Аргентина веома забринута због садашње кризе на северу Косова.

"Обе стране морају сести за сто и озбиљно преговарати како би се пронашло мирно и обострано прихватљиво решење. Мислим да је дијалог којим посредује Европска унија веома важан и не сме да се прекида. С тим у вези, сматрам да је од суштинске важности да се генеришу мере за изградњу поверења, избегавају једнострана и провокативна акта и да се придржавају претходних договора, на пример, Бриселског споразума о оснивању Заједнице српских општина", истакао је он.

Марсико је рекао да Аргентина најоштрије осуђује распоређивање такозваних косовских специјалних снага на Малвинским острвима.

"То је једнострани акт Уједињеног Краљевства супротан Општој резолуцији УН 37/9 која позива обе стране у спору око суверенитета над Малвинским острвима и околним морским просторима да се прецизно уздрже од једностраних аката који прејудицирају исход преговора", додао је он.

Када је реч о недавној забрани уласка патријарху Порфирију на КиМ, амбасадор Аргентине у Београду је нагласио да сматра да је забрана потпуно неприхватљива и неоправдана.

"Као што сам већ рекао, не помаже у стварању неопходне атмосфере поверења, која је неопходна за било какве успешне преговоре" рекао је Марсико.

image