Србија и Балкан

Сметају им Срби? Влада Хрватске нема политичку вољу да обнови порушене куће на Банији

Због тога се Срби константно исељавају јер виде да их власт не жели и да нису добродошли, навео је Председник Савеза Срба из региона
Сметају им Срби? Влада Хрватске нема политичку вољу да обнови порушене куће на Банији© Milos Tesic/ATAImages

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас да Влада Хрватске нема стварну политичку вољу да обнови порушене куће на Банији, а као разлог види то што су власници већином Срби.

"Прошло је две године од разорног земљотреса на Банији, а обнова порушених кућа у суштини није ни започела. То најбоље потврђује чињеница да је влада за две године обновила свега шест кућа на Банији од чега само једну на подручју Глине. Због тога се Срби константно исељавају јер виде да их власт не жели и да нису добродошли", навео је Линта у саопштењу.

Линта истиче да, иако се спомињу разне препреке у обнови порушених кућа попут имовинско-правних односа, компликоване процедуре, потпуно је јасно "да је циљ хрватске власти да Банија буде без Срба".

"Више од 5.000 људи и даље живи у неусловним контејнерима без воде, тоалета, туш кабина или свакодневно бораве у оштећеним кућама које су опасне живот. Неки живе чак у шталама за стоку и свињцима. Поред тога, влада није готово ништа учинила на обнови привредних објеката, набавци стоке, пољопривредних машина и свега осталог што је породицама потребно за самосталан живот како је то било пре земљотреса", рекао је Линта.

Линта позива Владу Србије да максимално помогне изградњу порушених српских кућа на Банији.

У претходном периоду Влада Србије је, истиче, издвојила милион евра а Град Београд је најавио да ће изградити 34 куће.

image