Свет

"Оптимистична" новогодишња порука британског премијера: Проблеми који су нас мучили неће нестати

Британски премијер Риши Сунак упозорио је Британце да проблеми који су мучили земљу неће нестати 2023. године
"Оптимистична" новогодишња порука британског премијера: Проблеми који су нас мучили неће нестатиwww.globallookpress.com © Tejas Sandhu/Keystone Press Agency

У свом првом новогодишњем обраћању као премијер, Риши Сунак је суморно рекао да је 2022. била тешка година за Велику Британију.

"Нећу се претварати да ће сви наши проблеми нестати у новој години", рекао је Сунак у видео поруци објављеној на Твитеру. Таман што смо се опоравили од "глобалне пандемије без преседана", Русија је покренула специјалну војну операцију у Украјини, додао је он.

Британија је током 2022. године променила три премијера након што су Борис Џонсон и Лиз Трас поднели оставке пошто што су изгубили поверење владајуће странке Торијеваца. Бивши банкар "Голдман Сакса" преузео је кормило над земљом чији се задуживање омакло контроли и у пипавом геополитичком тренутку у свету.

Кир Стармер, лидер највеће опозиционе странке у Великој Британији, такође је признао да је 2022. била тешка година и рекао да земља "треба да се промени".

Лабуристичка партија, која 12 година није на власти, води у истраживањима јавног мњења након хаотичне године под Сунаковим конзервативцима. Торијевци морају да распишу опште изборе најкасније до јануара 2025. године, подсећа "Блумберг".

"Да би Британија постала праведнија, зеленија, динамичнија земља, потребан нам је потпуно нови начин вођења политике", рекао је Стармер у својој видео поруци. "Морамо да обновимо свој завет да променимо нашу земљу на боље, 2023. је ново поглавље за Британију."

image