Свет

Грци љути на ЕУ: Зар џемперима да решавамо енергетску кризу?

Скоро пола пензије од 1300 евра морам да одвоји за догревање, револтиран је један од Грка
Грци љути на ЕУ: Зар џемперима да решавамо енергетску кризу?www.globallookpress.com © Friso Gentsch/dpa

Становници грчког острва Крит забринути су због високих цена енергената, а за погрешну енергетску политику оптужују Европску Унију.

Како преноси РИА Новости, Запад је увео и постепено појачавао санкције Русији због сукоба у Украјини, што је као последицу имало поскупљење струје, горива и хране широм света, пре свега у Европи и САД. 

Упркос мерама које предузимају поједине западне земље, попут ограничавања цена гаса и нафте, становници европских земаља, укључујући и Грчку, још увек осећају последице енергетске кризе.

"Зима је и трошим више струје да се загрејем. Не желим ни да размишљам о рачунима на крају сезоне. Мислим да ћу морати да преговарам са снабдевачем електричне енергије да ми омогући плаћање на месечне рате, како бих могао да отплатим оно што ћу запалити ове зиме", каже пензионер и ветеран грчког ратног ваздухопловства Манолис (67).

Додао је да ће следећу зиму, за коју очекује да ће бити још тежа, дочекати у дуговима јер скоро пола пензије од 1300 евра мора да одвоји за догревање.

Манолис признаје да га брине како ће ЕУ у будућности допремити потребну количину гаса.

"Европа мора да размишља реално и да тражи добављаче који могу да обезбеде потребну количину енергије за зиму. Неприхватљиво је да ЕУ својим утицајем у свету не може да обезбеди енергетску безбедност својим грађанима и да их моли да носе више џемпера како би преживели хладно време", рекао је Манолис и закључио да је "Европа постала `трећи свет` западног света".

Адвокат Никос (32) рекао је за РИА Новости да већ сада грејање плаћа дупло више у односу на прошлу годину, ииако због благе зиме практично није укључио грејање у кући.

"Не могу да прихватим чињеницу да фосилна горива, посебно течни гас (ЛНГ), ми Европљани купујемо од добављача који су дугогодишњи савезници и партнери ЕУ, по цени од пет до седам пута већој од просечне цене", навео је он.

Додао је да је посреди "макрофинансијско самоубиство за Европу" и да ће "животни стандард Европљана бити поткопан".

image