Свет

Џулијан Асанж жели да присуствује сахрани Вивијен Вествуд

Оснивач "Викиликса", који се налази у затвору у Лондону, тражиће да га пусте да оде на сахрану пријатељице
Џулијан Асанж жели да присуствује сахрани Вивијен Вествудwww.globallookpress.com © Gustavo Valiente / Parsons Media

Оснивач "Викиликса", кога САД траже због објављивања поверљивих докумената и наводне шпијунаже, тражиће да буде пуштен из британског затвора Белмарш на сахрану недавно преминуле модне креаторке Вивијен Вествуд, изјавила је супруга Џулијана Асанжа, Стела.

"Била је изузетан пријатељ, велика подршка, и њен одлазак је огроман губитак," рекла је Стела Асанж за ''Сиднеј морнинг хералд''.

Вествуд је гласно подржавала свог пријалеља Асанжа више од 10 година, тражећи да буде пуштен на слободу, а посебно запамћен остао је њен протест у великом кавезу за птице, преноси Би-Би-Си.

Модна креаторка је дизајнирала и венчаницу за скроман обред Џулијана и Стеле Асанж у затвору Белмарш.

Портпарол затворске службе Алан Селби изјавио је да је мало вероватно да ће Асанжу бити дозвољено да присуствује сахрани, с обзиром на то да је та привилегија резервисана само за чланове уже породице.

Истовремено, не постоји експлицитна забрана и управа затвора о сваком случају одлучује се посебно, додао је Селби.

Асанж је у Белмаршу још од 2019. године. Период од 2012. до 2019. године провео је у еквадорској амбасади, након што су америчке власти расписале потерницу за њим због објављивања базе података поверљивих докумената у којима су, између осталог, откривени амерички ратни злочини почињени у Ираку и Авганистану.

Прети му екстрадиција у САД и казна до 175 година у америчком затвору максималног обезбеђења.

image