Србија и Балкан

Седма епизода "Локомотиве": Популизам је име које елите дају демократији кад губе изборе

У новој епизоди подкаста "Локомотива", аутори Марко Николић и Тиосав Пурић угостили су филозофкињу Андреу Јовановић
Седма епизода "Локомотиве": Популизам је име које елите дају демократији кад губе изборе

Марко Николић и Тиосав Пурић су у последњој епизоди "Локомотиве" у 2022. години рекапитулирали читаву годину, осврнувши се на догађаје који су обележили.

У оквиру балканских питања, аутори подкаста су коментарисали инцијативу Отворени Балкан, пописе у земљи и региону, укидање ћирилице у Вуковару и кризу која током друге половине 2022. године букти на простору Косова и Метохије.

Поред тога, тема првог дела емисије били су и стогодишњица "Форин аферса", успеси и неуспеси српских спортиста и културолошки феномен Констракте.

Са филозофкињом Андреом Јовановић, аутори су разговарали, између осталог, о сврси феминизма, културном рату у Америци и код нас и односу популизма и демократије.

"Популизам је постао проблем у тренутку када су западне елите које су се осилиле на власти почеле да губе изборе. Популизам је име који се даје демократији кад губиш изборе. Популизам има корен у левим политикама, али то се данас променило. Данас се популизам види као примарно десни. То су углавном разне националне опције. И популизам је постао термин који се користи да би се људи који имају одређена политичка уверења дискредитовали, да би се приказали ирационалним. И зато што се то своди на покушај дискредитацције, ја подржавам искључиво популисте. Антипопулисте не подржавам", изјавила је Андреа Јовановић.

 

image