Свет

Амерички Конгрес позван да процени ризике слања система "патриот" Украјини

Саветодавно тело Конгреса позвало званичнике да размотре ризике слања напредног оружја Кијеву
Амерички Конгрес позван да процени ризике слања система "патриот" Украјиниwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka/dpa

Амерички Конгрес се суочава са проблемима "и у својој законодавној и у надзорној улози" око планиране испоруке противваздушних система "патриот" Украјини, упозорила је Истраживачка служба Конгреса (ЦРС), владина агенција која пружа стручну подршку члановима Конгреса на непристрасној основи.

Америчка влада се обавезала да ће Кијеву испоручити једну батерију напредног противваздушног система МИМ-104 "патриот", након посете украјинског председника Владимира Зеленског Вашингтону.

Временски оквир за испоруку остаје нејасан, јер је за рад система потребно десетине обученог особља. Амерички медији сугеришу да би украјински војници могли бити позвани у Америку на обуку, што тек треба да се догоди у контексту текућег сукоба између Украјине и Русије.

Обука екипа за поправку само за систем "патриот" траје око 53 недеље, напомиње ЦРС, додајући да је потребно много тога да се научи пре него што "Украјина буде имала функционалан систем 'патриот' на терену".

ЦРС је такође позвала законодавце да испитају одакле тачно долази систем који ће бити испоручен Кијеву. Још увек није јасно да ли ће сам Вашингтон или неки од његових савезника у НАТО обезбедити батерију "патриот". Истраживачка служва је упозорила да би, на крају, "батерије и повезани пресретачи који се шаљу у Украјину могли бити узети из постојећих војних јединица и залиха".

"Ако се повуче из других оперативних снага, као што су Централна команда САД или Индо-пацифичка команда САД, пребацивање система у Украјину може створити опортунитетне трошкове и потенцијалне ризике у тим позориштима", наводе из ЦРС и додају да би слање америчког система могло да утиче на "циклусе обуке или модернизације".

Истраживачка агенција је такође изразила забринутост због "високе цене" система "патриот" и његових пројектила пресретача, за које се "процењује да коштају око четири милиона долара по ракети". Према доступним подацима, "новопроизведена батерија 'патриот' кошта око 1,1 милијарду долара, укључујући око 400 милиона долара за систем и око 690 милиона долара за ракете“, наводи ЦРС.

Конгрес би стога требало да размотри питање да ли ће се увести одређена "ограничења на које врсте непријатељских система могу бити ангажовани" системи којима управљају украјинске трупе, предлаже агенција.

image