Свет

Блиски сусрет из кинеског угла: Америка обмањује јавност (ВИДЕО)

О сусрету на само шест метара између америчког шпијунског авиона и кинеског ловачког изнад Јужног кинеског мора огласио се и Министарство одбране у Пекингу
Блиски сусрет из кинеског угла: Америка обмањује јавност (ВИДЕО)© Tanjug/Gong Yulong/Xinhua via AP

Извештај Вашингтона о прошлонедељном ваздушном инциденту изнад Јужног кинеског мора, у којем су учествовали кинески ловачки авион и амерички шпијунски авион, занемарује истину и представља "чисту клевету и подметање", саопштило је кинеско Министарство одбране.

Индо-пацифичка команда америчке војске оптужила је пилота кинеског ратног ваздухопловства да се својим авионом-ловцем приближио на само шест метара америчком осматрачком авиону, летећи испред њега.

Наиме, кинески ловац Ј-11 пришао америчком извиђачком авиону РЦ-135 на опасну близину, због чега је амерички пилот морао да изведе маневар избегавања.

Међутим, портпарол кинеског министарства одбране Тијан Јулин одбацује те оптужбе и тврди да је амерички авион изводио опасне маневре.

"Америчка страна намерно доводи јавност у заблуду и пребацује кривицу на Кину, а у ствари би они требало да буду окривљени за покушај збуњивања међународне јавности", рекао је он.

Кинески пилот је поступао професионално и у складу са стандардима, каже Јулин. Како додаје, упркос више упозорења, амерички авион је изненада изменио удаљеност од кинеског, угрожавајући кинески авион, преноси кинески Глобал тајмс.

И америчка страна, која тврди да је кинески пилот угрозио безбедност америчког, објавила је свој видео-снимак.

Кинеска страна позвала је САД да поступају по међународном праву и споразумима, како би се избегли поморски и ваздушни инциденти.

Са друге стране, САД тврде како њихови бојни бродови и авиони изводе мисије патролирања међународним водама и ваздушном простору изнад Јужног кинеског мора у складу са међународним законима.

Али Пекинг, који већину Јужног кинеског мора посматра као део своје територије упркос захтевима Вијетнама, Филипина, Малезије, Тајвана и Брунеја, сматра да је операција америчких снага у тој области провокација и кршење кинеског суверенитет.

image