Магазин

Зашто вруће купке нису добре

Опуштање у врућој купки након напорног дана може бити изузетно пријатно и опуштајуће, али треба имати у виду да су овакве врсте опуштања штетне по нашу кожу, косу и здравље генерално.
Зашто вруће купке нису добре© pexels/cottonbro studio

Према мишљењима експерата, врућа вода са којом кожа долази у додир током врућих купки или туширања врелом водом практично са коже спира слој масноћа које штите кожу од спољашњих стресора, и уклања корисне бактерије које живе на површини наше коже, што може довести до сувоће коже и њене преосетљивости, нарочито у зимском периоду. Врела вода такође може погоршати и стање коже подложне акнама, будући да високе температуре подстичу запаљенске процесе на телу.

Да би наша кожа била здрава и хидрирана, експерти из области дерматологије преопручују да за туширање и купање користимо млаку, па чак и хладну воду, као и производе са неутралном пе-ха ("pH") вредношћу које нису агресивне за кожу. Након купања – обавезно не наношење хидрирајућег уља или млеказа тело, како се кожа не би исушивала и долазило до њеног пуцања.

Врућа вода има лош утицај не само на кожу, већ и на теме главе и квалитет косе – она не само да смањује доток крви у теме главе (што је главни предуслов за раст косе), већ чини длаку ломљивијом, сувљом и осетљивијом на пуцање. Зато је, као и за туширање и купање, препоручљиво да се коса пере млаком или хладном водом, како би се подстакла циркулација и раст косе, али и спречило њено оштећење и опадање.

Поред негативног утицаја које врела вода има на кожу и косу, евидентан је и њен лош утицај на укупно здравље, будући да се приликом купања врелом водом повећава крвни притисак, што може бити довести до озбиљнијих проблема код особа са срчаним обољењима. Вреле купке такође могу погоршати и дерматолошке проблеме попут екцема и псоријазе (можемо линковати), будући да појачавају инфламацију и поспешују додатно исушивање коже, које је при дерматолошким проблемима учестала појава.

Зашто би требало да промените рутину купања у новој години, и уместо врућих купки пређете на млаке или хладне

  • Хладна купка умирује кожу
  • Убрзава се процес буђења и подстиче циркулација
  • Након физичке активности хладна купка подстиче брже опуштање и регенерацију мишића
  • Вода нижих температура убрзава метаболизам, те подстиче губљење вишка килограма
  • Кожа је сјајнија, затегнутија и здравија
  • Смањује се ризик од повишеног крвног притиска и срчаних обољења

image