Свет

Могуће заједничке нуклеарне вежбе Јужне Кореје и САД

Вежбе су усмерене на ефикаснију реализацију америчког "проширеног одвраћања", изјавио је јужнокорејски председник Јун Сук Јеол
Могуће заједничке нуклеарне вежбе  Јужне Кореје и САДwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе разговарају о могућим заједничким нуклеарним вежбама користећи америчка нуклеарна средства, након што је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун Јужну Кореју назвао "несумњивим непријатељем", изјавио је јужнокорејски председник Јун Сук Јеол.

Он је за лист "Чосун Илбо" рекао да ће заједничко планирање и вежбе бити усмерене на ефикаснију реализацију америчког "проширеног одвраћања" и да Вашингтон "прилично позитивно" гледа на ту идеју, преноси Ројтерс.

"Нуклеарно оружје припада Сједињеним Државама, али планирање, размену информација, вежбе и обуку треба заједнички да спроводе Јужна Кореја и САД", рекао је Јун.

Изјава председника Јужне Кореје долази дан након што су севернокорејски државни медији објавили да је лидер те државе Ким Џонг Ун позвао на развој нове интерконтиненталне балистичке ракете и на "експоненцијално повећање" нуклеарног арсенала земље.

Северна Кореја испалила је у новогодишњој ноћи балистички пројектил кратког домета са своје источне обале, а последњег дана прошле године лансирала је три балистичке ракете.

Пјонгјанг је у 2022. години тестирао рекорднан број пројектила.

image