Свет

Израел гађао аеродром у Дамаску; У сукобу на Западној обали двоје мртвих Палестинаца

Међународни аеродром у Дамаску обуставио операције након што су у израелском ракетном удару погинула два војника
Израел гађао аеродром у Дамаску; У сукобу на Западној обали двоје мртвих Палестинацаwww.globallookpress.com © IMAGO/Stringer apaimages

Међународни аеродром у Дамаску обуставио је операције након што су у израелском ракетном удару погинула два војника и оштећени објекти, саопштило је Министарство одбране Сирије.

Ракете су дошле из правца Галилејског језера које се налази на територији Израела, око 100 км југозападно од главног града Сирије.

"У агресији су погинула два војна лица, а два су рањена, при чему је причињена материјална штета и аеродром је стављен ван функције", наводи се у објави.

Израел је више пута нападао сиријску територију од избијања грађанског рата 2011. године, са циљем да гађа иранску имовину. Техеран – заједно са Москвом – помаже Дамаску у његовој борби против терористичких група.

Сиријске власти су осудиле нападе и навеле да Израел нарушава суверенитет државе и међународно право.

Сукоби и на Западној обали

У сукобима израелске војске и Палестинаца на Западној обали близу града Џенина погинуло је данас двоје Палестинаца, од који је један имао 17 година, саопштили су палестински извори, преноси Ројтерс.

Израелска војска је потврдила да су војници били на задатку у поменутој области и да је њихов циљ био рушење кућа нападача који су одговорни за убиство израелског војника од прошле године. Жртве нису потврђене.

Прошле године је у сукобима на Западној обали убијено најмање 150 Палестинаца и више од 20 Израелаца, највише у последњих 10 година.

image