Свет

НАСА у страху: Кина ће заузети ресурсе најбогатије области Месеца

Чињеница је да смо у свемирској трци, зато је боље да се постарамо да Кинези не стигну пре нас под изговором да врше научна истраживања, поручио је Бил Нелсон
НАСА у страху: Кина ће заузети ресурсе најбогатије области МесецаGetty © Mark Wilson / Staff

Шеф америчке Националне администрације за аеронаутику и свемир (НАСА) Бил Нелсон изјавио је да би кинеске власти могле да заузму ресурсе на Месецу ако победе у новој свемирској трци са Сједињеним Америчким Државама.

"Чињеница је да смо у свемирској трци. И истина је да је боље да се постарамо да не стигну негде на месец под изговором да врше научна истраживања. Могуће је да ће рећи: 'Клоните се, ми смо овде, ово је наша територија'", рекао је Нелсон у интервјуу за "Политико".

Према његовом мишљењу, САД учествују у новој свемирској трци са Кином.

"Ако Пекинг победи, онда може да тражи власништво над огромним подручјима Месеца. Кина ће заузети ресурсе најбогатије области Месечеве површине ако прва добије упориште на природном сателиту Земље", поручио је он.

Он сматра да је основ за такве изјаве ситуација са спорним острвима у Јужном кинеском мору.

"Ако сумњате, погледајте шта су урадили острвима Спратли", додао је шеф НАСА-е.

Он је изразио наду да ће се амерички астронаути вратити на Месец пре него што Кинези буду тамо и изразио забринутост због убрзаног темпа кинеских припрема за слетање сателита.

"Кина је направила огромне кораке и достигнућа у протеклој деценији. Тачно је и да је њихов временски оквир за слетање на Месец све ближи и ближи. А на јужном полу Месеца има доста места која су погодна за сакупљање воде и других ствари", нагласио је Нелсон.

Са друге стране, Пекинг је одбио такве наводе.

"Неки амерички званичници изјављују неодговорне тврдње како би нарушили кинеске легитимне свемирске активности. Кина снажно одбацује такве изјаве. Свемир није бојно поље", рекао је портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лиу Пенгиу.

Архипелаг Спратли и Параселска острва су дуги низ година узрок вишенационалног сукоба у Јужном кинеском мору. Главни тужени у спору око власништва над овим територијама су Вијетнам и Кина.

Поред њих, делимична или потпуна права на острва полажу и Брунеј, Малезија, Тајван и Филипини. Поред стратешког положаја на раскрсници морских путева Индијског и Тихог океана, вредност острва одређује и чињеница да су, према проценама стручњака, на њиховом шелфу концентрисане значајне резерве нафте и минерала, чији развој сваки од учесника овог сукоба настоји да покрене.

image