Свет

Хаотична новогодишња ноћ у Немачкој: Грађани ватрометом гађали полицију и ватрогасце (ФОТО)

Нападачи су ватрометом гађали полицајце и ватрогасце, а само у Берлину је приведено више од 100 људи
Хаотична новогодишња ноћ у Немачкој: Грађани ватрометом гађали полицију и ватрогасце (ФОТО)www.globallookpress.com © IMAGO/Jürgen Held

Новогодишњу ноћ у Немачкој обележили су бројни инциденти у којима је повређен велики број ватрогасаца и полицајаца, а власти су најавиле да ће се обрачунати са одговорнима.

Нападачи су ватрометом гађали полицајце и ватрогасце, а у Берлину је приведено више од 100 људи због подметања пожара, кршења прописа о експлозивима, нарушавања мира и напада на полицајце. 

У престоници је повређено 18 полицајаца, од којих један теже, а 15 ватрогасаца и радника хитне службе затражило је помоћ због повреда.

Портпаролка канцелара Олафа Шолца Кристијан Хофман изјавила је да влада и канцелар најоштрије осуђују масовне инциденте и нагласила да нема толеранције за оне које нападају људе који мирно славе и особље које обавља своју дужност.

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер поручила је да нападачи морају бити кажњени.

"Људи који нас штите морају бити у могућности да у потпуности верују да ће владавина права заштитити и њих", написала је она на Твитеру.

Додала је да су закони за заштиту полиције и спасилачких служби пооштрени у последњих неколико година и да они "морају бити доследно спроведени против екстремиста и насилних криминалаца".

Иако нема доказа да су инциденти у новогодишњој ноћи политички мотивисани, немачке власти су у више наврата истицале ризик од насилног екстремизма на оба краја политичког спектра и упозориле на претњу демократском поретку нације.

image