Свет

Бивши НАТО генерал: Ове године примирје Русије и Украјине

"Очекујем застој почетком лета, када обе стране кажу: сада ово више нема смисла", рекао је бивши генерал Бундесвера и НАТО-а Ханс-Лотар Домрозе
Бивши НАТО генерал: Ове године примирје Русије и Украјинеwww.globallookpress.com © Bai Xueqi/XinHua

Бивши генерал Бундесвера и НАТО-а Ханс-Лотар Домрозе сматра да ће током ове године бити прекинут сукоб у Украјини. 

"Очекујем примирје почетком лета, а тада ће обе стране да кажу: `Ово више нема смисла`", рекао је Домрозе.

"Примирје ћемо имати у неком тренутку током 2023. године", оценио је он за новине немачку "Функе" медијску групу, а пренео је "Берлинер цајтунг".

"Примирје није исто што и мир"

Бивши НАТО генерал сматра да ће се између фебруара и марта "обе стране схватити да су се заглавиле."

"То би био тренутак за преговоре о примирју", додао је он, додавши да примирје не подразумева дуготрајан мир.

"То значи: престајемо да пуцамо. Преговори ће вероватно трајати дуго, и биће потребан посредник: можда генерални секретар УН Гутереш, турски председник Ердоган или индијски председник Моди - иако се нико заиста не намеће", сматра Домрозе.

Наводи да мора да се дође до решења које је прихватљиво за обе стране. Као могуће решење предлаже да се украјински председник Владимир Зеленски "одрекне захтева да се области попут Крима одмах реинтегришу у Украјину". 

Прекид или смањење ватре?

Такође, експерт за Русију из Немачког савета за међународне односе Андрас Рач изјавио је за исти медиј да сматра да би преговори могли да се одиграју током лета.

"Прилично сам сигуран да ћемо имати неки вид примирја до краја године: у идеалном случају са потпуним прекидом борби, али свакако са много мање борби", оценио је он.

Рач сматра да руска страна неће желети да се упушта у сукобе пре председничких избора у 2024. години.

Подсећамо, Русија је започела специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара, као одговор на позиве на помоћ из Доњецке и Луганске народне републике. 

Руска и украјинска делегација су од тада учествовале у неколико рунди мировних преговора, али су преговори завршили у ћорсокаку. 

Украјински председник Владимир Зеленски одбио је да преговара са Русијом све док је председник Владимир Путин на функцији, али је касније променио став и изнео услове за почетак дијалога у видео изјави објављеној 8. новембра, убрзо након што су се у САД појавили извештаји у медијима да је Бајденова администрација подстицала Кијев да покаже спремност да преговара са Москвом.

image