Русија

Немачка влада: Увек смо у контакту са Русијом

Дијалог и контакти одржавају се, како са председником Путином, тако и на нижим нивоима
Немачка влада: Увек смо у контакту са Русијомwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Немачка наставља да на различитим нивоима одржава дипломатске контакте са Русијом, поручила је заменица портпарола немачке владе Кристијана Хофман.

"Не постоји ситуација у којој нема дијалога и контакта са Русијом", истакла је она, а пренео ТАСС.

Хофман је подсетила да су немачки канцелар Олаф Шолц и лидери других земаља Европске уније директно комуницирали са руским председником Владимиром Путином, а контакти се, како је навела, одржавају и на другим нивоима.

Овим се открило да портпаролка владе и није баш у некој комуникацији са члановима те исте владе, будући да је недавно министарка спољних послова те земље Аналена Бербок (која би по фукнцији требало да буде прва на списку оних који контактирају са Кремљом) навела да Немачка не може да има нормалне односе са "оваквом Русијом".

Однос Немачке према Русији иначе се већ дуже време креће "од љубави до мржње", а можда најбољи пример за то јесу Шолцови наступи.

Kанцелар је недеавно малтене у истој реченици рекао да би Москви, по завршетку сукоба у Украјини, требало пружити шансу да настави да послује са Немачком, окривио Кремљ за злочине над украјинским цивилима, а Путина да жели да обнови Руско царство.

У свом новогодишњем обраћању, Шолц је тако навео да последице сукоба у Украјини сви осећају, али да је добра ствар то што руска војска није прегазила Украјину за пар дана, како је Путин планирао.

"ЕУ и НАТО су јединственији него икад, а Немачка није подлегла уценама руским гасом", казао је немачки канцелар.

Руски председник је често у мислима немачког канцелара, па се тако сазнало да он радо чита књиге о Путиновој спољној и унутрашњој политиви, као и чланак под називом "О историјском јединству Руса и Украјинаца" које је написао сам руски председник.

Што се тиче мишљења немачког народа о руској специјалној војној операцији у Украјини, како је недавно писао "Велт", готово трећина Немаца верује да Запад треба да убеди Кијев да започне преговоре о прекиду ватре са Москвом, а 50 одсто грађана оцењује да искључиво украјинска влада треба да донесе одлуку да ли ће преговарати са Русијом.

У међувремену, портпарол немачког министарства спољних послова Кристијан Вагнер рекао је да је "на Украјини да одлучи под којим условима, када и како ће водити разговоре" са Русијом.

Бербок међутим о преговорима као да и не размишља, будући да је такође недавно изјавила да се противи примирју у Украјини по условима које би диктирали Руси.

Она је истакла да би, када би то желео руски председник Владимир Путин, сукоби, према њеним речима, могли да буду окончани колико сутра.

image