Свет

Турски министар одбране: Грчка саботира дијалог са Анкаром

Атина потпирује тензије са Анкаром како би скренула пажњу своје јавности са проблема попут корупције, скандала са прислушкивањима, мигрантима, рекао је Хулуси Акар
Турски министар одбране: Грчка саботира дијалог са Анкаромwww.globallookpress.com © © Kay Nietfeld

Турска тежи дијалогу, миру и добросуседским односима у Егејском и Источном медитеранском мору, али Атина покушава да онемогући разговоре са Анкаром и саботира мере које би довеле до јачања поверења две земље, рекао је министар одбране Турске Хулуси Акар.

Он је подсетио да је неколико техничких састанка министара одбране две зељме, као и консултација одложено.

"Не само да Грчка не жели да се ови састанци одрже, она се труди да их саботира", истакао је Акар током посете највећем војном броду Турске.

Министри одбрана Грчке и Турске, обе чланице НАТО-а, нису се састали од 2021, иако су претходно одржали више техничких састанака у седишту Северноатлантске алијансе у Бриселу чији је циљ био смањење тензија у региону источног Медитерана.

Поједини грчки политичари и званичници из сектора одбране свесно прикривају локалне проблеме непрестано подижући тензије са Турском која покушава да буде колико год је могуће на опрезу, рекао је Акар, а преноси турска агенција Анадолија.

Он је истакао да Атина покушава да представи проблеме између Грчке и Турске као питања која укључују и НАТО, САД и ЕУ.

"Сви су сада свесни грчких трикова. Сматрамо да сви треба да буду опрезнији у вези са овим", додао је Акар.

Турски министар одбране изјавио је да су сви захтеви Турске према Атини засновани на законима и чињеницама, док Атина, коју, како је истакао, притискају бројни скандали, подиже тензије са Анкаром како би скренула пажњу своје јавности са проблема попут корупције, афере са прислушкивањима, мигрантског питања.

"Желимо да грчка влада схвати да неће опстати ако ствара тензије и да им се овакво скретање пажње неће исплатити", истакао је Акар.

Он је напоменуо и да Турска није претња никоме, да је поуздан и јак савезник.

Турска агенција подсећа да је у последњих неколико месеци званична Анкара више пута упозорила на провокативне акције и ректорику коју користи Грчка против Турске, додајући да је Атина наоружала острва у близини турског копна, иако је потписница споразума који то забрањују.

Акар се посебно осврнуо на питање Кипра, истичући да Турска никада неће дозволити кршење њених и права "наших сународника на Кипру".

"Питање Кипра је питање од националне важности за нас. Говоримо о две независне државе на острву и питање није више успостављање државе (Турске републике Северни Кипар), већ њено међународно признање", рекао је Акар.

image