Убио се осумњичени за никољдански покољ над Србима

Увиђај су обавили припадници Сектора криминалистичке полиције и мртвозорник, који су потврдили идентитет, а сви трагови указују да је реч о самоубиству почињеном из ватреног оружја
Убио се осумњичени за никољдански покољ над Србимаwww.globallookpress.com © © IMAGO/PaetzelPress/Nico Paetzel

Бивши припадник такозване Армије БиХ Мурис Хаџиахметовић, који је у децембру био ухапшен због сумње да је починио ратни злочин на Србима, извршио је самоубиство у Горажду.

Полиција је тело Хаџиахметовића пронашла синоћ у 22.45 часова у Улици 22. мај у близини кампа Мото-клуба "Горажде", преносе федерални медији.

Хаџиахметовић је један од шесторице бивших припадника такозване Армије БиХ из Горажда који су ухапшени у акцији СИПА спроведеној на подручју Горажда и Сарајева 13. децембра прошле године. Ухапшени су због сумње да су починили ратни злочин, али су одмах након хапшења пуштени на слободу.

Они су осумњичени да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде тзв. Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а Тужилаштво наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да ломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и децу.

Убијено је 56 мештана, а многи од њих на језив начин, одсецањем делова тела. Међу жртвама била је 21 жена и троје деце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а где су стигли, злочинци су чак посекли и стабла воћака.