Економија

Предвиђања Волстрита за 2023. годину

Иако је рецесија у 2022. била очекивана, то не значи да није болела, а експерти са Волстрита оцењују да ће ситуација у 2023. бити још гора
Предвиђања Волстрита за 2023. годинуwww.globallookpress.com © Frank Rumpenhorst/dpa

Стручњаци банкарског гиганта "Барклис" сматрају да ће 2023. бити једна од најгорих за светску економију у последње четири деценије. Независна истраживачка група "Нед Дејвис рисрч" очекује озбиљан глобални економски пад на 65 одсто, док "Фиделити интершонел", компанија за инвестициони менаџмент, сматра да ће "тешко слетање" бити неизбежно.

"Блумберг" је зато затражио од стратега Волстрита да објасне ситуацију у новој години, и испоставило се је оптимистичне прогнозе је тешко пронаћи, што значи још проблема за инвеститоре који су претрпели велики крах 2022.

Док Федералне резерве појачавају своју најагресивнију кампању дизања каматних стопа у последњих неколико деценија, консензус стручњака је да ће рецесија, иако блага, погодити обе стране Атлантика.

Како многи инвеститори нису успели да предвиде кризу трошкова живота 2022. и двоцифрене губитке на тржишту, постоје и опрезни оптимисти попут "Голдман Сакса", "Џеј Пи Моргн Чејса" и "УБС" који верују да би црне прогнозе и овога пута могле да буду погрешне и да би инвеститори који "прочитају" тржиште могли и да зараде захваљујући благој стагнацији раста цена.

Очекујте неуједначену годину у трговању, наводе инсајдери. "Дојче банка" сматра да ће берзански индекс Ес енд Пи 500 (S&P 500) порасти на 4.500 у првој половини, пре него што у трећем кварталу падне за 25 одсто, само да би се вратио на 4.500 до краја 2023. са опоравком инвеститора.

Можда ће се лак новац коначно зарадити у обвезницама. Након што су акционари прошле године претрпели највећи губитак у модерној ери, "УБС" очекује да ће 10-годишњи приноси у САД пасти на само 2,65 одсто до краја године због обновљене потражње за "уточиштем".

У међувремену, крипто балон је пукао. Инвестиционе куће нису расположене да причају о овој индустрији, након што су године процвата довеле до процвата спекулација са "дигиталним златом за будућност" и краха крипто тржишта.

Када је реч о ковиду, пандемија је, барем за глобалне макро стратеге, далека успомена. Пандемија се сада разматра само у погледу напора Кине да брзо поново отвори своју економију - што би могло да има дубоке последице по светски циклус инвестиција и потрошње.

image