Свет

Блага зима ублажила страх од гасне кризе, али...

Иако је блажи почетак зиме ублажио је страх од гасне кризе, рестрикција и виших рачуна за струју, хладно време тек предстоји
Блага зима ублажила страх од гасне кризе, али...www.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich/dpa

У наредне две седмице, температуре у већем делу Европе биће изнад просека, а Сједињене Државе очекују боље време до средине јануара. Наредних десетак дана и у Кини - највећем светском увознику гаса биће топлије, што је све заједно ублажило страховања од енергетске кризе и пробудило наду код многих да ће се ове године "провући".

Фјучерси на гас пали су због смањене потрошње горива, а европски гас је у понедељак накратко достигао најнижи ниво од почетка сукоба у Украјини.

"Ризик од екстремне затворености тржишта због којег су људи били забринути пре почетка зиме сада изгледа низак", рекао је аналитичар "Блумберга" Абишек Рохати. Европа је обновила залихе, док блаже време широм северне Азије значи да ће бити мање конкуренције за терете течног природног гаса, рекао је он.

Владе и комуналне компаније су се припремале за несташицу гаса након што је су западне земље увеле санкције Русији, што је пореметило испоруке енергената и подигло глобалну потражњу за течним гасом (ЛНГ). Цене гаса и угља достигле су рекорд јер су увозници пожурили да праве залихе горива за зиму, када је потрошња на врхунцу.

"Блумбергови" аналитичари ипак упозоравају да ризици нису нестали. Продужени налет касне зимске хладноће могао би да исцрпи залихе гаса и повећа цене горива. Комуналне компаније ће такође ускоро морати да почну да планирају пословање за следећу зиму без руског горива.

image