Свет

Како је градоначелник Лондона политизовао новогодишњи ватромет и прогурао ЛГБТ пропаганду

Градоначелник Лондона Садик Кан искористио је новогодишњи ватромет да прогура своју политику "освешћености", са дугиним бојама и украјинским заставама истакнутим на дисплеју изнад Темзе.
Како је градоначелник Лондона политизовао новогодишњи ватромет и прогурао ЛГБТ пропагандуwww.globallookpress.com © Li Ying/XinHua

Уместо аполитичне представе за целу земљу, градоначелник Лондона Садик Кан је промовисао левичарску идеологију прославом "50 година поноса" чиме је обележена годишњица прве геј параде у граду 1972.

Након песме Дајане Рос "I’m Coming Out", уследио је ватромет дугиних боја и снимљена порука: "Овде смо, квир смо, навикните се на то."

Део новогодишње прославе био је посвећен и Украјини. "Лондонско око", један од симбола града, био је осветљен у жуто-плавим бојама украјинске заставе. "Ово је град који жели да отвори своја срца и домове за избеглице", рекла је једна од присутних.

Кану није страна политизација новогодишњег ватромета. Тако је 2021. лондонско небо било осветљено сликом стиснуте песнице која је повезана са покретом "Животи црнаца су важни" (Black Lives Matter, BLM) након неколико месеци повремено насилних БЛМ протеста у Лондону када су демонстранти рушили статуе и историјске споменике које су сматрали "расистичким".

image