Свет

Новогодишња честитка немачке министарке одбране: Рат као сјајно професионално искуство

Док иза ње пуца пиротехника, због које је повређено 18 ватрогасца, Кристина Ламбрехт констатује у видео-поруци да је рат који бесни усред Европе био прилика за сусрете са занимљивим људима
Новогодишња честитка немачке министарке одбране: Рат као сјајно професионално искуствоwww.globallookpress.com © © Kay Nietfeld

Са звуцима петарди и ватрометима у позадини, новогодишња честитка немачке министарке одбране Кристине Ламбрехт, снимљена на улици у Берлину, изазвала је салву критика у немачким медијима.

На удару се нашао и амбијент у којем је једноминутна порука снимљена, али и сам њен садржај.

Критичари подсећају да је у новогодишњој ноћи на улицама Берлина због петарди и ватромета настао прави хаос у којем је приведено 100 особа, а 18 ватрогасаца повређено. И у самој видео-поруци министарке Ламбрехт њен говор се на моменте једва чује од пуцњева новогодишње пиротехнике.

Министаркине речи, међутим, много више од несрећно изабраног мизансцена, наишле су на оштру осуду.

"Рат бесни усред Европе. Из овога смо стекли много посебних утисака. Било је и много сусрета са занимљивим и сјајним људима", рекла је Ламбрехт.

Министаркино новогодишње обраћање промашило је тон и учинило да рат звучи као интересантно професионално искуство, пише немачки "Тагесшпигл".

У изјави за овај немачки медиј посланик у Бундестагу из редова Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Родерих Кизеветер оценио је снимак као неприкладан за некога ко је носилац власти у сектору одбране и додао да се тиме јача неповерење у Немачку на међународном плану.

Још оштрији је био политичар из исте странке Серап Гилер који је позвао канцелара Олафа Шолца да смени Ламбрехтову. Он је на свом Твитер налогу написао да "сваки додатни минут који министарка проведе на том месту додатно штети угледу земље".

Портпаролка савезне владе није желела да коментарише видео Ламбрехтове коју је у децембарском интервјуу за "Зидојче цајтунг" канцелар Шолц описао као прворазредну министарку одбране, упркос и ранијим критикама на њен рачун.

Из прес-службе немачког Министарства одбране новинарима је у вези са новогодишњом поруком Ламбрехтове, речено да се ради о видео-снимку који је снимљен приватно и без званичних ресурса.

image