Свет

Бивши шеф НАТО у посети Тајвану у јеку тензија на релацији Пекинг-Вашингтон

Андерс Фог Расмусен састаће се са највишим званичницима острва
Бивши шеф НАТО у посети Тајвану у јеку тензија на релацији Пекинг-Вашингтонwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski/ZUMAPRESS.com

Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен допутовао је на Тајван, где ће се састати са председницом острва Цаи Инг-вен. Путовање се одвија усред спора између Пекинга и Вашингтона, који се међусобно оптужују да подстичу напетости у региону.

Расмусена, бившег данског премијера који је водио НАТО између 2009. и 2014. године, по доласку је дочекао Винцент Јао, највиши званичник Тајпеја одговоран за европска питања.

Бивши шеф НАТО би такође требало да се састане са потпредседником Лаи Чинг-теом и министром спољних послова Џозефом Вуом, саопштило је острвско министарство спољних послова.

"Алијанса демократија" (АоД), група који је Расмусен основао 2017. године навела је на својој веб страници да фокус посете бити "подршка демократског света Тајвану и ближим односима ЕУ и Тајвана".

Пекинг сматра Тајван, који има засебну владу од касних 1940их, делом своје територије и оштро се противи било каквим облицима дипломатског признања Тајпеја.

Кина је у августу протестовала због посете тадашње председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану и одговорила покретањем комбинованих војних вежби око острва. САД и тајванска влада су заузврат оптужиле Пекинг за подизање тензија.

Прошлог петка, САД и Кина оптужиле су једна другу за непромишљене маневре у Јужном кинеском мору. Америчка индо-пацифичка команда известила је да је кинески ловац Ј-11 пролетео опасно близу његовог извиђачког авиона РЦ-135. Пекинг је у међувремену тврдио да је амерички авион одговоран за инцидент.

Данска следи "политику једне Кине", уздржавајући се од формалног признања Тајвана као независне државе. Министар иностраних послова Ларс Локе Расмусен рекао је 30. децембра да се влада не меша у планове путовања бивших политичара. "Овакве посете не мењају чињеницу да је влада та која води спољну политику", рекао је министар. "Данска има добре трговинске односе са Тајваном, али, у исто време, наша политика једне Кине је чврста."

У интервјуу за магазин "Њузвик" у октобру, бивши шеф НАТО-а сугерисао је да је "напад Русије на Украјину одложио време могућег кинеског напада на Тајван". Кина је више пута изјавила да би више волела "мирно уједињење" са Тајваном, али је упозорила да и даље задржава "друге опције".

image