Свет

Пољској прекипело: Доста нам је украјинског величања нациста

Премијер Матеуш Моравјецки истакао је да ће првом приликом са Кијевом покренути питање величања нацистичког колаборационисте Степана Бандере коме је украјински парламент на Твитеру одао почаст
Пољској прекипело: Доста нам је украјинског величања нацистаwww.globallookpress.com © Mykola Tys

Украјински нацизам почиње да боде очи и остатку планете, а не само Русији која је и покренула специјалну војну операцију са кључним циљем "денацификације" те земље.

Због оваквог понашања Украјинаца, прекипело је и пољском премијеру Матеушу Моравјецком који је обећао да ће првом приликом са Кијевом покренути питање величања нацистичког колаборационисте Степана Бандере коме је украјински парламент на Твитеру одао почаст поводом 114 година од рођења.

Варшава, како је Моравјецки нагласио, неће показати никакву попустљивост према онима који "не желе" да признају "страшне злочине" које су украјински националисти починили над Пољацима током Другог светског рата.

"Изузетно смо критични и веома, веома негативни према било каквом величању или чак подсећању на Бандеру", рекао је Моравјецки, коментаришући објаву украјинског парламента на Твитеру.

У посту који је касније избрисан због негодовања Пољске, Израела и САД, Врховна рада је наиме, навела да је Бандера рекао да ће "потпуна и врхунска победа украјинског национализма бити када Руско царство престане да постоји".

Парламент је тада саопштио и да је садашњи начелник Оружаних снага Украјине, генерал Валериј Залужни, "добро свестан" Бандериних "инструкција".

Сам генерал је представљен у другом твиту, на слици са великим Бандериним портретом у позадини.

"Овде не може бити нијанси", инсистирао је Моравјецки, обећавајући да ће бити "веома, веома јасан" када је реч о величању нацизма када следећи пут буде имао прилику да разговара са украјинским премијером Денисом Шмигалом.

Пољски премијер је Бандеру означио као "идеолога злочиначких времена, времена рата" у којима су се десили "ужасни украјински злочини".

Неће бити "благости" за оне који одбијају да признају да је "страшни геноцид" који су Пољаци претрпели од стране украјинских националиста током Другог светског рата био "нешто незамисливо", додао је он.

Бандера је тако 2010.године у Украјини званично проглашен националним херојем, а украјински националисти редовно обележавају његов рођендан 1. јануара маршевима уз бакљаде и масовним демонстрацијама.

Пољска и Израел га повезују са масовним убиствима Пољака и Јевреја које су починили украјински националисти током Другог светског рата.

Пољски парламент је 2016. године признао такозване Волинске масакре као геноцид. Пољски председник Анџеј Дуда потписао је 2018. године закон којим је забрањено промовисање идеологије повезане са Степаном Бандером.

Израел је такође више пута позивао Кијев да не велича "ратне злочинце и не рехабилитује нацистичке сараднике".

image