Свет

Сенатор Рубио: Америчке школе су септичка јама индоктринације

Опасни академски конструкти попут расне или родне теорије намећу се деци у основним школама, морамо да се постарамо да се савезни буџет не користи за промовисање ових радикалних идеја ђацима, написао је републикански сенатор
Сенатор Рубио: Америчке школе су септичка јама индоктринацијеGetty © Michael Loccisano / Staff

Републиканска странка треба да подржи гувернере и чланове школскихог одбора који се боре да спрече да амерички образовни систем постане "септичка јама марксистичке индоктринације", сматра сенатор Марко Рубио.

У ауторском тексту за портал "Америкен конзерватив", републикански сенатор изнео је мишљење о неопходним корацима за обнову америчког друштва, дотичући се питања економије, радне снаге, индустрије, образовања, спољне политике.

Говорећи о потреби оснаживања радне снаге, он се осврнуо и на образовни систем, кључан за обликовање тржишта рада.

"Опасни академски конструкти попут расне теорије или радикалне родне теорије намећу се деци у основним школама. Морамо да се постарамо да се савезни буџет не користи за промовисање ових радикалних идеја у школама", навео је Рубио.

Он је предложио и да свака жалба родитеља или ученика у вези са школским програмом који обухватају ове теорије буде истражена.

Расна теорија, коју је поменуо Рубио, заступљена је у многим школама у Америци и односи се на учења према којима је "привилегован положај" људи одређен њиховом бојом коже, полом, сексуалношћу, а њени заступници, свесно или несвесно, промовишу, уствари, надмоћ беле расе. Око 17 америчких савезних држава забранило је да се ова теорија предаје у школама, а прошле године то је учинио и гувернер Флориде Рон Десантис.

Рубио је у свом ауторском тексту позвао и да се "Вол стрит врати на своје место", да се окрене америчкој индустрији, као и да се обнови домаћа производња, нарочито у кључним секторима привреде.  

Републикански сенатор написао је и да економска зависност од Кине мора бити прекинута, истичући као велики пробем то што је САД по питању кључних сировина ослоњена на Кину, коју види као "претњу већу него што је СССР икада била".

Он сматра и да треба подстаћи америчке савезнике, попут Тајвана, Кореје, Јапана, Аустралије, да буду активнији у региону као бедем против Кине.

"Али, како наши савезници могу да нас узму за озбиљно када имамо човека који у наше име на важне дипломатске састанке долази у високим потпетицама и са кармином", запитао се Рубио.

image