Свет

САД ће погубити првог трансродног осуђеника: Активисти протестују и штите педофила убицу

Биолошки мушкарац који је у затвору почео да се изјашњава као трансродна жена Амбер Меклафлин силовао је и избо на смрт своју бившу девојку 2003. године, а претходно је већ био осуђен због силовања 14-годишње девојчице
САД ће погубити првог трансродног осуђеника: Активисти протестују и штите педофила убицуGetty © Joe Raedle / Staff

Амбер (Скот) Меклафлин, коју је држава Мисури 2006. године осудила на смрт због силовања и убиства бивше девојке требало би да постане прва трансродна жена коју су погубиле Сједињене Америчке Државе.

Ова 49-годишња особа биће прва трансродна особа погубљена у историји САД, као и први амерички злочинац погубљен ове године, а планирано је да смртна казна буде извршена смртоносном инјекцијом у одаји за погубљење односно "Соби смрти" у затвору у Мисурију, преносе амерички медији.

Меклафлин, који је биолошки мушкарац и раније се звао Скот, силовао је и избо на смрт своју бившу девојку 2003. године, а претходно је већ био осуђен због силовања 14-годишње девојчице.

Меклафлин је почео да се изјашњава као трансродна жена тек када је завршио у затвору, а цео живот је живео као мушкарац и осуђен је као мушкарац. 

Поштедите га, она је "нежна особа"

Будући да Меклафлин више нема право на жалбу, његови адвокати су у децембру поднели молбу за помиловање и тражили да му казна буде преиначена у доживотну.

У молби се наводи да је Меклафлин претрпео злостављање у детињству и да му је читав живот био обележен "траумама и занемаривањем".

Чланови организације "Грађани Мисурија за алтернативе смртној казни" одржали су прошлог месеца митинг за Меклафлина.

Једна од директора организације Елисе Макс рекла је за локалне медије да је Меклафлин, упркос томе што је силоватељ, убица и педофил, "нежан човек" и да "није ризичан".

Демократски представници Мисурија у Конгресу Кори Буш и Емануел Кливер су такође поднели петицију за одлагање погубљења и позвали су гувернера да има у виду "злостављање и ментална превирања око њеног идентитета", као и "колико је погубљење неморално".

image