Русија

Литванци позивају на бојкот руске културе; Захарова: Ви сте у менталном карантину већ дуже време

Кајрис, ви сте министар за недостатак културе, поручила је портпаролка Кремља литванском министру културе Симонасу Кајрису
Литванци позивају на бојкот руске културе; Захарова: Ви сте у менталном карантину већ дуже времеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је литванском министру културе Симонасу Кајрису да је он дуго у менталном карантину, судећи по његовим изјавама.

Захарова је реаговала на његову изјаву да би Литванци требало да блокирају руска уметничка дела која су раније сматрали "прихватљивим", све док траје сукоб у Украјини.

"Симонас, министар за недостатак културе, обрадоваћу вас - дуго сте у менталном карантину, судећи по вашим изјавама. Хвала што сте се огласили. Искрено, дуго смо се збуњивали око ваше дијагнозе. Ваше самопрепознавање је достојно награде. Не знам само које, Нобелове или Дарвинове", написала је Захарова на свом телеграм каналу.

Министар културе Литваније Симонас Кајрис позвао је Литванце да не уживају у руској култури све док траје сукоб у Украјини, преноси "Газета". 

"Москва користи руску културу као 'оружје' тако што шаље руске уметнике поп културе у Литванију на датуме који су за нас важни. Залажем се за ментални карантин", изјавио је Кајрис за националну телевизију "ЛРТ".

Према његовим речима, и појединци и институције треба да покажу личну свест, додајући да се "морају напустити уметничка дела која су се раније чинила прихватљивим".

Он је такође похвалио литванске личности из културе, које су "свесно одговориле" на препоруке министарства.

Сличан пркосан став према руској култури заузела је и шефица филмског фестивала "Сцанорама" Гразина Арлицкаите, која је позвала на "паметан бојкот" руске културе.

Бивши шеф литванског Националног театра опере и балета Гинтаутас Кевисас рекао је да је "култура, баш као нафта, оружје Русије" додајући да је "с обзиром да је оружје, све јасно".

Бројне западне културне институције уклониле су дела повезана са Русијом као одговор на сукоб. Кардифски филхармонијски оркестар у Велсу избацио је музику руског композитора Петра Чајковског са концерта, а Краљевска опера отказала је турнеју Бољшог балета, док је "Нетфликс" паузирао приказивање филма "Ана Карењина".

image