Славенко Терзић: Западу се жури да реши "косовско питање", Русија остаје наш савезник

Дуго се понављало да је "случај Косова изузетак", али је сада јасно да ће таква политика двоструких стандарда и непоштовања елементарних принципа међународног права у будућности донети огромне главобоље и Европи и свету, истакао је академик и бивши амбасадор у РФ
Славенко Терзић: Западу се жури да реши "косовско питање", Русија остаје наш савезник© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Академик САНУ и бивши амбасадор у Руској Федерацији (2012–2019) Славенко Терзић изјавио је  да Запад жели да заокружи тековине НАТО агресије спроведене над Србијом (СР Југославијом) 1999. године, односно да доврши стварање још једне албанске државе – овога пута на српској земљи.

"Не очекујем (на КиМ) ништа добро и поштено од тзв. међународне заједнице, јер она очигледно жмури пред свакодневним насиљем, отимачином српске имовине и непоштовањем основних људских права српског народа", истакао је академик у интервјуу "Политици".

Упитан да прокоментарише све јачи и убрзанији притисак САД и Европске уније да се "косовско питање" реши пре краја рата у Украјини, констатовао је да им се свакако жури.

"Јасно је да је реч о њиховом неуспелом 'пројекту' у име кога су погазили све принципе међународног права. Бомбардовали су нас и обећали државу албанској мањини у Србији на чему упорно раде од 1999. године, и журе да тај план доврше до краја", истакао је Терзић и додао да се прилике у свету данас мењају много брже него у прошлости, те да ментори косовских Албанаца не желе да будући догађаји осујете њихов план – стварања "велике Албаније".

Академик је рекао да у широком фронту који НАТО и западне силе стварају према Русији и Азији у целини они не желе да оставе ниједно "отворено питање", које би могло бити непријатно за њихова евентуална офанзивна дејства према Истоку.

Такође, на све утичу и неки унутрашњи разлози великих сила, као нпр. председнички избори у САД – садашњем председнику Џозефу Бајдену ишло би у прилог решавање "косовског питања", али и "неоосманске амбиције Турске на Балкану и уочљив процес реисламизације балканског региона".

Бивши амбасадор у Руској Федерацији сматра и да је могућ повратак окупираног дела српске територије и његова реинтеграција у уставни поредак Србије.

"Било би најбоље да се то деси мирним путем, дијалогом и споразумом, на разуман начин. Али, у будућности, и Србији као држави стоје на располагању и друга средства којима се служе све суверене државе данас у свету у реинтеграцији својих насилно запоседнутих територија. Сетите се британске борбе за Фокланде удаљене хиљадама километара од Велике Британије", прецизирао је Терзић.

Бивши амбасадор је изјавио да се још не наслућује како ће се завршити украјинска криза, али је "реално очекивати да ће Русија учинити све да осигура своју националну безбедност у наредним деценијама јер је очигледно да је ово рат између НАТО-а и Запада с једне стране и Русије с друге стране – на територији Украјине".

Ипак, извесне су "измене у безбедносној и политичкој структури Европе и Балкана. У сваком случају Русија ће остати савезник Србије у борби за њена неспорна права у јужном делу своје територије", закључио је академик Славенко Терзић.