Србија и Балкан

Десант западних изасланика на Београд

Западњацима се жури јер се ближи годишњица почетка специјалне војне операције, која је у неформалним дипломатским круговима постављена као рок када би Београд и Приштина требало, бар да се договоре, око скица будућег споразума о нормализацији односа
Десант западних изасланика на Београд© FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Након божићних празника Србију очекује прави десант западних "специјалаца" за регион који у Београд долазе са мисијом да појачају притисак на нашу земљу и убрзају питање Косова и Метохије.

Интерес водећих западних политичких центара да се у јеку руско-украјинског рата на ово питање стави тачка, а Владимиру Путину истргне "косовски" аргумент из руку, пишу "Новости".

Западњацима се жури јер се ближи годишњица почетка овог сукоба, 24. фебруар, која је у неформалним дипломатским круговима постављена као рок када би Београд и Приштина требало, бар да се договоре, око скица будућег споразума о нормализацији односа.

Најмање десетак западних дипломата планира да спакује кофере и крене пут Србије како би убеђивали српски државни врх да се покрену политички преговори са албанском страном, а који би у свом средишту имали француско-немачки план за Косово и Метохију.

Овај документ, чак и дорађен, неприхватљив је за Београд, јер према информацијама које су се појављивале у јавности, у својој сржи има признавање тзв. Косова, односно од Београда се тражи да не блокира пријем Приштине у Уједињене нације.

Прва би, према дипломатским изворима, у српску престоницу требало да слети четворка из САД, ЕУ, Француске и Немачке. Тачније, планирано је да у здружену посету дођу специјални изасланици Вашингтона и Брисела, Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак, и то у друштву емисара француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца.

То су Емануел Бон и Јенс Плетнер, који су заједно са Ескобаром и Лајчаком већ долазили у Београд, прошлог септембра, када је нашој страни и уручена прва верзија француско-немачког плана.

Француско-немачки план неприхватљив за Србију

У међувремену су на овај документ и Београд и Приштина послали своје примедбе, али је према речима председника Александра Вучића, ревидиран текст и даље неприхватљив за нас.

Шеф државе је већ најавио нови круг притисака на Београд и то од средине јануара.

Поред америчко-европске четворке није искључено да у наредном периоду у Београд дође још један изасланик из Квинте, која је и до сада предњачила у притисцима на нашу земљу.

Наиме, Велика Британија такође има свог "специјалца" за Западни Балкан, а то је Стјуарт Пич. Своје изасланике за регион имају и Словенија (Анжеј Франгеш) и Грчка (Софија Грамата). Поред Плетнера, регионом се у име Берлина бави Мануел Сарацин, којег је именовала влада Немачке.

image