Русија

Русија је за дијалог са САД о Блиском истоку, иако га Вашингтон блокира

Москва жели дијалог упркос тешкој геополитичкој ситуацији, поручују из Министарства спољних послова Русије
Русија је за дијалог са САД о Блиском истоку, иако га Вашингтон блокираwww.globallookpress.com © Mahmoud Issa

Специјални представник руског Министарства спољних послова (МСП) за питања Блиског истока, Владимир Сафронков, потврдио је за "РИА Новости" да је Русија и даље спремна да настави сарадњу у оквиру квартета међународних посредника за Блиски исток, иако су Сједињене Америчке Државе претходно одлучиле да замрзну читав процес.

Америчка политика према функционисању квартета који чине Русија, САД, Европска унија и Уједињене нације, само је још један пример политике Вашингтона, која је усмерена на уништавање великог броја различитих међународних формата.

"Одлука да дође до прекида дијалога у оквиру квартета није била наша. Ми смо спремни да се вратимо заједничком раду у његовим оквирима чак и у оваквим геополитичким околностима. У међувремену, настављамо да блиско сарађујемо са свим партнерима у региону", објаснио је Сафронков.

Крајем новембра из Уједињених нација су оценили да је тренутно тежак период за сазивање дијалога земаља чланица.

Међутим, из Москве данас поручују да међународна заједница не сме да престане да обраћа пажњу на тај регион јер је ово актуелан проблем, те да се мора обезбедити његова стабилност. Русија се чврсто држи одредби Уједињених нација и Савета безбедности које говоре о такозваном принципу "две државе", поручују из МСП-а. 

У складу са њим, требало би да дође до стварања независне државе Палестине у границама из 1967. године са престоницом у источном Јерусалиму. Овакво решење добило је подршку највећег броја земања света, те се посматра као јединствено решење које би довело до мира између Палестинаца и Израела, поновили су из руског министарства.

Квартет који је један од примарних механизама за регулисање ситуације у блискоисточном региону, настао је 2002. године у Мадриду као последица заоштравања израелско-палестинског конфликта.  

Последње жртве овог конфликта забележене су пре два дана, када је на Западној обали Палестине близу града Џенина погинуло двоје Палестинаца, од који је један имао 17 година.

image