Србија и Балкан

Абазовић: Плоча хрватским жртвама у Морињу ће бити замењена

Премијер Црне Горе је оценио да су Коњевић и Кривокапић постављањем спорне табле починили кривично дело
Абазовић: Плоча хрватским жртвама у Морињу ће бити замењена© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић најавио је да ће садашњу спомен-плочу хрватским жртвама у Морињу заменити новом на којој ће чињенично бити наведено ко је одговоран за ратни злочин почињен на месту тог некада војног објекта.

"Ми смо за то да се плоча постави у складу са законом, ово што је сад постављено, постављено је супротно закону, без знања владе и Општине Котор и без сагласности Министарства културе. Постављањем спомен обележја, мимо закона, бивши министри вањских послова Ранко Кривокапић и одбране Рашко Коњевић починили су кривично дело", казао је Абазовић за подгоричке "Вијести". 

Он је додао је да је Хрватска обавештена и да је приликом сусрета са премијером Андрејем Пленковићем покушао да објасни да нема проблема са обележавањем, али да то није урађено у складу са процедурама.

"Не можемо текстом који су Кривокапић и Коњевић ту поставили амнестирати тадашњу власт у Црној Гори. Не можемо стављати да је то радио неко у име Црне Горе, а да Црна Гора о томе није имала појма. Тако се фалсификује историја, треба чињенично навести ко је био одговоран и заменити таблу", рекао је Абазовић.

Плоча је постављена у знак сећања на Сабирни центар за ратне заробљенике са дубровачког ратишта који је постојао у Морињу неколико месеци током 1991-92.

Црногорско правосуђе је пре неколико година донело више осуђујућих пресуда против бивших стражара у том Сабирном центру, констатујући да су они починили кривична дела ратних злочина, јер су тукли и злостављали заточенике.

Спомен плочу су у друштву хрватских колега, министра спољних и европских послова Горана Грлића Радмана и министра бранитеља Тома Медведа поставили, у међувремену разрешени, министри Кривокапић и Коњевић.То је урађено мимо законске процедуре предвиђене Законом о спомен-обележјима и без одлуке Владе Црне Горе, односно законом неопходне сагласности Општине Котор.

Због тога је УИП неколико дана касније донео решење о уклањању нелегалне спомен-табле и обавезао Општину Котор да га спроведе у дело, али је интервенцију Комуналне инспекције и Комуналне полиције Котора 24. октобра спречила Војска Црне Горе чији припадници од постављања спомен-табле, чувају до тада потпуно напуштени бивши војни објекат у Морињу и никоме не дозвољавају да уђе у његов круг.

image