Србија и Балкан

Да ли је Хрватима математика проблем, или су цене заиста подивљале због преласка на евро?

Грађани Хрватске масовно су се жалили на поскупљења већ првог дана преласка са куне на евро, јер су, према њиховим речима, цене "неоправдано подигнуте заокруживањем на већу децималу", јављају хрватски медији
Да ли је Хрватима математика проблем, или су цене заиста подивљале због преласка на евро?www.globallookpress.com © Frank Hoermann/SVEN SIMON

Већ првог радног дана након увођења евра у Хрватској је дошло до низа поскупљења, што је довело до негодовања грађана, преносе хрватски медији.

Према писању "Јутарњег листа", чија екипа је обишла трговинске ланце на које су се купци највише жалили - цене одређених артикала у великим продавницама заиста јесу чак и за читав евро подугнуте "преко ноћи". Међутим, већина цена остала је иста.

Грађани Хрватске највише су се жалили на цене Нутеле и Кока-коле у "Лидлу", као и тоалет папира, који је у трговинском ланцу "Спар" поскупео за готово читав евро. 

Због тога је хрватски премијер Андреј Пленковић сазвао састанак с надлежним министрима и инспекцијским властима. Он је у поруци на Твитеру навео да је сазвао састанак с надлежним министрима и представницима Пореске управе, Царинске управе и Државног инспектората везано за даљње активности како би заштитили потрошаче од неоправданог дизања цена.

"Увођење евра није разлог за повећање цена роба и услуга", поручио је Пленковић.

"Еурактив": Хрватска грца због поскупљења у еврима

Портал "Еурактив" специјализован за питања у оквиру ЕУ у анализи последњих дешавања у Хрватској након преласка на евро наводи да су већ прогнозирали поскупљења, која су почела крајем децембра 2022. године.

На састанку Пленковића с министрима и шефовима Пореске управе, Царинске управе и Државног инспектората, договорено је да хрватски министар привреде Давор Филиповић позове на састанак представнике трговинских ланаца.

Филиповић jе, после краћег састанка, медијима рекао да "трговински ланци сваког месеца подижу цене, а сада, након увођења евра, поново подижу цене и покушавају да преваре грађане. Али то неће проћи", преноси "Еурактив".

Хрватски министар привреде је објаснио је и да су "све опције на столу, од црних листа до замрзавања цена на широком спектру производа", као и да "хрватски грађани и влада захтевају снижавање цена".

Из сектора малопродаје у оквиру Хрватског удружења послодаваца одговорили су да су "непријатно изненађени и шокирани претњама" министра Филиповића.

Државни инспекторат евидентирао је 1.738 кршења закона о увођењу евра, јавио је у уторак "Индекс.хр".

Ана Кнежевић из локалне групе за заштиту потрошача рекла је да су грађани "бесни и разочарани јер од прошле године имамо стампедо цена", док су их, како каже, све време убеђивали "да усвајање евра неће резултирати вишим ценама".

Додатни проблем који се у Хрватској појавио су и лажне новчанице евра. 

Према писању РТРС-а из бродско-посавске полиције навели су више случајева у којима су преваранти као средство плаћања користили филмске реквизите новчаница у еврима, на којима је исписано да су сувенири, односно реквизити за филм. 

image