Србија и Балкан

Дачић: Србија и Хрватска имају компликован однос, али и заједничке интересе

Министар спољних послова рекао је да би сусрет српских и хрватских званичника и представника националних мањина оба народа, могао да буде најава да ће доћи до контаката на различитим нивоима између Београда и Загреба
Дачић: Србија и Хрватска имају компликован однос, али и заједничке интересе© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs

Министар спољних послова Ивица Дачић коментарисао је наводе да би почетак 2023. године могао да буде пресудан за "одмрзавање односа" Србије и Хрватске.

Званичници Србије и Хрватске заједно са представницима мањина оба народа требало би да 6. јануара означе почетак тог процеса, пише "Курир".

"Тешко је рећи шта се може очекивати у оваквим ситуацијама. Сигурно је да се ни једни, ни други не могу сложити са оним о чему причамо једни о другима. Ово не треба узимати као предуслов за разговор, али треба да покушамо да пронађемо најмање могуће заједничке интересе у овом тренутку, а несумњиво је да их оба народа имају", рекао је министар спољних послова.

Дачић је истакао да је Србија покушавала и раније да проблеме које има са својим комшијама "одваја на два, три дела".

"Једно су проблеми из прошлости. Та корпа проблема представља потрагу за несталим лицима, положај Срба и права избеглица. Друго су питања политичких односа у будућности, а треће је питање економских односа", рекао је министар и додао да би тај "гест" могао да буде најава да би током ове године могло да дође до контакта двеју држава на различитим нивоима.

Министар спољних послова присетио се и времена када је био премијер Србије и истакао да су то били почеци када су он и Зоран Милановић (председник Хрватске) покушавали да обнове односе двеју земаља.

"Када сам био премијер, дошао ми је Милорад Пуповац и рекао да Милановић, који је тада био премијер Хрватске, жели да дође у Београд. Он је предложио та два до три пакета наших односа. Онда смо поставили људе који су се тиме бавили, међутим, све то траје годину - две и онда се враћамо у вртлог дневне политике. Наравно да имамо и компликовану прошлост", рекао је он.

Дачић је оценио да је крајње време да се пронађе заједнички језик између Србије и Хрватске.

"У данашње време, када су многе земље имале компликоване односе, време их је принудило или су осетили потребу или интерес да пронађу заједнички језик. Сматрам да су ти односи између обичних грађана много релаксиранији и флексибилнији него односи између политичара. Нећемо далеко стићи у намерама уколико будемо стављали у старту предуслове. Или ћемо радити на томе, или нећемо", закључио је министар спољних послова. 

image