Русија

Председник Естоније: Руски језик није крив ни за шта

Нема разлога да се боримо против језика као што нема разлога да се боримо против руске књижевности, поручио је Алар Карис
Председник Естоније: Руски језик није крив ни за штаwww.globallookpress.com © Daniel Kalker

Естонски председник Алар Карис изјавио је да не види разлог за борбу против руског језика усред специјалне војне операције у Украјини, као и да је он културни језик који се мора научити раније од других језика. 

"Језик је оруђе. Не видим разлога за борбу против језика. Руски је сам по себи језик културе, који се мора научити раније од других језика, јер има другачије писмо и теже га је савладати. Нема разлога да се боримо против језика као што нема разлога да се боримо против руске књижевности", рекао је Карис у интервјуу за канал "ЕТВ+".

Карис је истакао да се не слаже са мишљењем да руски језик треба мање да се учи и да више пажње треба да се посвети другим језицима.

"Знам Русе који због сукоба у Украјини више не желе да говоре руски. Украјинци који су говорили руски, сада одбијају да га говоре. Али ово је пролазна појава. То је само реакција коју рат изазива данас. Не кривите језик ни за шта", поручио је он.

Раније је министар просвете и науке Тинис Лукас рекао да би у естонским школама требало укинути учење руског као другог страног језика. Према његовим речима, због дешавања у Украјини, поједини родитељи су изразили незадовољство чињеницом да дете треба да научи руски.

image