Свет

Нови случајеви дезертерства међу Украјинцима: Жале се на здравље и лоше оружје

Обука је трајала две недеље, ништа нисмо научили - све што смо хтели да сазнамо морали смо да учимо сами преко интернета, рекао је један од војника
Нови случајеви дезертерства међу Украјинцима: Жале се на здравље и лоше оружјеwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency

Украјински војници стационирани у региону Бахмута упозорили су председника Владимира Зеленског да је ситуација у војсци толико лоша да је немогуће наставити са борбом.

Жалили су се на неисправну војну технику, хроничан умор и чињеницу да 70 одсто војника има проблема са здрављем.

"Поштовани председниче Украјине, господине Зеленски! Ми, војници 60. бригаде 96. батаљона треће чете, нисмо у могућности да наставимо да испуњавамо борбене задатке из неколико разлога. Прво, опрема је у незадовољавајућем стању. Друго, митраљези ПК су неисправни. Треће, батерије не раде. Здравствено стање 70 одсто војника је незадовољавајуће. Много пута смо пријавили своје проблеме, али није одговорио. Обећавали су да ће испунити захтеве, али то се није десило", рекао је један од војника у видео обраћању које се појавило на друштвеним мрежама.

Он се пожалио и на незадовољавајући квалитет војне обуке, потврђујући тако претходне изјаве украјинских војника које су заробиле руске снаге. Руски медији пренели су и да је више од 100 украјинских војника извршило самоубиство, не би ли се "спасило" од одласка на фронт, јер су знали да нису адекватно припремљени, те да их смрт неће заобићи.

"Обука је трајала 14 дана. Ништа нас нису научили, показали су нам три дугмета и рекли: 'Хајде, борите се! А ако вам нешто није јасно, прочитајте на интернету'", објаснио је војник у видеу, додајући и да борце нико није сачекао на фронту по завршетку обуке.

Према његовим речима, команданти су се појавили тек 1. јануара, када су путем видео везе упитали војнике да ли има неког међу њима ко одбија да ратује. Када су војници почели да се жале на лоше услове, те да набрајају шта би све требало поправити, команданти су завршили разговор, након чега је видео веза прекинута.

image