Србија и Балкан

Дачић: Текст "Цајта" оголио политику Запада и показао да не познају Вучића

Никако да схвате да Александар Вучић највише од свега не подноси страни утицај, притиске и уцене, каже министар спољних послова Србије
Дачић: Текст "Цајта" оголио политику Запада и показао да не познају Вучића© Танјуг/Владимир Шпорчић

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је текст портала немачког листа "Цајт" у којем се наводи да Европска унија може само чврстом руком да "припитоми" председника Александра Вучића оголио политику те земље и Запада у односу на Србију, као и да не познају Вучића.

"Дисциплиновање и, како они кажу, припитомљавање Вучића због независне и суверене политике коју води показује да они не познају Вучића, јер, поред економских резултата, највише је поносан управо на то да је Србија земља са независном и сувереном политиком коју води у свом интересу, а не за рачун иностраних центара моћи, на било којој страни света", прокоментарисао је Дачић за Танјуг.

Оценио је да "ти моћници никако да схвате да Вучић највише од свега не подноси страни утицај, притиске и уцене".

"Што пре то схвате, боље је за мир и стабилност у региону", нагласио је министар спољних послова.

Како је пренео Дојче веле, немачки "Цајт" је навео да Европска унија може само чврстом руком да "припитоми" председника Србије Александра Вучића, уз тврдњу да он води политику која штети ЕУ, региону и самим Србима.

Додаје се да треба замрзнути кандидатски статус и фондове док се не уведу санкције Русији и не почну озбиљни преговори са Приштином.

"Кад се прича о узроцима, често се залази у ситнице балканске политике, регистарске ознаке, личне документе и остале баналности. То је скретање пажње, дим који треба да сакрије суштину. А суштина је драматична омашка ЕУ у овом региону. Годинама, наиме, ЕУ следи политику која се може сажети овако: Србија је највећа држава Западног Балкана. Без Србије нема стабилности региона. Ако она приступи Унији, силом своје теже ће повући и остале државе Западног Балкана. Зато се тежи добрим односима са том земљом, без обзира ко влада у Београду", наводи се у тексту новинара Улриха Ладурнера.

Ладурнер у коментару оцењује да се Вучић на почетку пандемије "попут лакеја" бацао пред ноге кинеског председника Сија, те "попут берсеркера" кидисао на ЕУ. Наводи се и да Вучић до данас одбија да уведе санкције Русији.

"Ту је и најважније: Управо Вучић увек изнова подгрева конфликт са 'Косовом' како би из тога извукао политички капитал. То је провидна, опасна игра. Тиме он не ризикује само насилне сукобе, већ блокира интеграцију Западног Балкана у ЕУ. С обзиром на дугу листу грехова, ваља још једном подсетити: Србија је кандидат за ЕУ. А председник те земље свесно води политику која штети ЕУ, региону, али и самим Србима. Томе се мора стати у крај", коментарише Ладурнер.

image