Свет

Румунија тражи од Зеленског: Да имамо иста права као и Украјинци код нас

Председник Румуније је указао на своју забринутост због новог украјинског закона о националним мањинама којим се ограничавају права Румуна
Румунија тражи од Зеленског: Да имамо иста права као и Украјинци код насGetty © Alexey Furman / Stringer

Румунски председник Клаус Јоханис затражио је данас од украјинског председника Владимира Зеленским да ревидира закон којим се ограничавају права румунске мањине у Украјини.

"Председник Румуније је скренуо пажњу Зеленског на недавном усвајање закона о националним мањинама у Украјини, јер је то изазвало забринутост и незадовољство румунских власти и представника румунске заједнице у Украјини. Јоханис је од украјинског председника тражио да брзо пронађе решења за елиминисање ових проблема", наводи се у извештају на сајту председника Румуније.

У извештају је наведено да је Зеленски изразио пуну спремност да се пронађу решења у којима би румунска заједница у Украјини уживала иста права као и украјинска заједница у Румунији. Министри спољних послова двеју земаља разговараће о решавању овог питања.

У сврху даље европске интеграције Украјине, Зеленски је крајем децембра потписао закон о националним мањинама, на основу којег права ових категорија грађана могу бити ограничена "у интересу државне безбедности".

image