Србија и Балкан

Вучић: Девет земаља повукло признање тзв. Косова, чекамо још

Председник Србије одржао годишњу конференцију за медије
Вучић: Девет земаља повукло признање тзв. Косова, чекамо још© Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима на годишњој конференцији за медије, а на самом почетку обраћања пожелео је срећну Нову годину и предстојеће божићне празнике.

"Годину смо завршили тако да не можемо да не будемо задовољни. Не бих да дајем боље оцене, нити да описујем у суперлативима, али успели смо да сачувамо финансијску стабилност, економију, да имамо раст између 2,3 и 2,5 одсто. Успели смо да подигнемо плате и пензије, колико сам могао да видим, највише у Европи", рекао је председник.

Нагласио је да стопа јавног дуга не прелази 55 одсто, што је, каже, на понос свим грађанима.

"Ово је мој последњи мандат, нећу да мењам Устав. Ускоро нећу бити ни председник политичке партије, мој посао је да будем на страни грађана и сваког човека у земљи, и то ћу да чиним на најбољи начин, упркос тешким приликама са којима се суочавамо", истакао је Вучић.

Расту плате и пензије

Председник је рекао да је постигнут огроман успех по питању смањења стопе јавног дуга и истакао да није могуће извући и један параметар у економији, и да је могуће гледати десет различитих параметара.

"Довољно је да један не ваља, а да све остало пада у воду. Ми сада имамо најнижу стопу незапослености. Никада није била 8,9 одсто, упркос страшној ситуацији у свету. Стопа јавног дуга је 55 одсто. Такође, веома је важно да је курс динара чврст као стена, од 2012. године је на 117 или 118 динара", напоменуо је Вучић.

Просечна пензија од 203,5 евра порасла је на 320 евро, што је 60 одсто раста. Плате су такође порасле, са 311 на 642 евра, а очекујемо 735 у марту, каже Вучић.

"Ми смо Србију сачували од рата, сукоба и нестабилности, подигли смо је са колена. У последњих десет година запослили смо 400.000 људи, иако имамо нижу фертилну базу и мањи број људи у Србији", напоменуо је председник.

Вучић је говорио и о економским изгледима за 2023. и нагласио је да је пред нама изузетно тешка година.

"Америка пада, ближи се рецесији, као и Европа, стопа раста у Кини пада. Ми смо део тог ланца, све ће погодити и нас, али не заборавите да многи који су у том ланцу имају високу стопу раста", каже Вучић.

Председник је открио да у овом тренутку имамо 580 милиона кубних метара гаса и да ће цена електричне енергије бити друга најнижа у Европи.

"Наша жеља је да сачувамо предузећа, јер сада предстоји битка за посао. Амерички Фед тражи већу запосленост, а Европска централна банка нижу инфлацију. Желимо да сачувамо ниво запослености и то ће бити велики задатак и Владе Србије и свих државних органа. Свако повећање нивоа незапослености довео би до неравнотеже. Зато држимо ниске цене струје", поручио је председник Србије.

Председник је говорио и о образовању, а посебно о дуалном образовању, које Србију, каже, издваја од осталих земаља.

"Дуално образовање привлачи инвестиције из Јапана, Немачке, Кине и других земаља и зато са тиме морамо да наставимо још јаче", каже председник и додаје да ће се наставити са улагањем у ИТ сектор.

Велика улагања у војску

Председник Вучић нагласио је да је Србија у години за нама доста уложила у одбрану и безбедност.

Сада је главни задатак да се број припадника специјалних јединица подигне на 5.000 људи.

Наталитет

Он је истакао да је наталитет изузетно важан, као и да је добио званичну стопу нашег природног прираштаја.

"Она је у Београду најнижа, где год има више пара, ту људи неће децу. Што су виши солитери, ту мање деце. Што смо сиромашнији, све више деце. Сада гледамо шта да радимо са тиме. Немојте људи да имамо све мање деце, јер будућности онда нећемо имати. Најнижи наталитет је на Врачару, Старом Граду и Савском Венцу, то јест тамо где су плате преко 1.000 евра", казао је Вучић.

Председник истиче да све што радимо, радимо за будуће генерације.

Напоменуо је да је зато план да држава у току године даје нова права и помоћи за породиље, а у питању је, каже, огроман новац - од 80 до 100 милиона евра.

Косово и Метохија

Председник је говорио и о ситуацији на Косову и Метохији и открио да је чак девет земаља повукло признање лажне државе.

"Пред нама су тешки изазови што се тиче КиМ. Желели смо мир, сачували смо га на једвите јаде, не нашом кривицом. Ниједне секунде нисмо никога провоцирали, осим ако неко не каже да је провокација што Србе на Косову и Метохији доживљавамо као наше грађане. Ниједан инцидент Србија није направила. Ми смо мали и не можемо да се супротставимо великим силама, али данас, како ствари стоје у свету, чак 106 земаља не признаје независност Косова, свега 94 недвосмислено признају, девет је повукло, а чекамо и десету", истиче Вучић.

Земље које су повукле признање тзв. Косова су Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Света Луција, Малдиви, Антигва и Барбуда, каже председник.

"Можемо ли да им се супротставимо у Савету Европе? Тешко. У Унеску? Борићемо се, ту ће да им иде мало теже. Што би рекли на југу Србије - ће се помуче. Чекамо за Уједињене нације да видимо шта мисле, кажу ови квази независни медији да је Вучићу омча око врата ако Косово приме у УН, само Вучићу, а не Србији. Ми нашу борбу настављамо, увек ћемо желети мир" напоменуо је Вучић.

Председник каже да Србију нико не може да сломи и да, уз све тешкоће, муке и проблеме очекује још једну добру и позитивну годину.

О претњама немачког листа "Цајт"

Одговарајући на питања новинара, председник је говорио о тексту из немачког "Цајта", где пише да "ЕУ може само чврстом руком да припитоми Вучића, и да само са питомим Вучићем Србија има шансу да уђе у ЕУ".

Напоменуо је да је поносан јер у тексту нема речи о кућама и становима у Немачкој, већ о његовој слободарској политици.

"Кажу да морам да уведем санкције Русији. Е па баш вам хвала што се тако мешате у наше ствари. Кажу морам да преговарам. А ми преговарамо, а требало је да их известе Лајчак и Борељ. Са њиховим бахатим дериштем. А тај Лудерер, што је писао текст, не пише да морају да ударе на мене зато што имам куће и рачуне у иностранству. Ја то немам, мени то не треба и не интересује ме. Мој сан и живот је Србија. А када говоре о припитомљавању Вучића, ја још вука нисам видео у циркусу. Ни вучића ни вука. То им је лекција за сва времена", рекао је он.

Председник је говорио и о односима са Немачком.

"Мале су нам шансе, ми смо мали. Дао сам све од себе да се понашам, неки су ми замерали због тога, гледајући да имамо најближе односе са Немачком. Без Немачке ми тешко да бисмо преживели, та земља је наш најважнији партнер. Док је била Ангела Меркел, то је било могуће", истиче председник.

Када је у питање решење за Косово и Метохију, Вучић каже да се држимо Устава, али да смо спремни да разговарамо о безброј компромисних решења, али то не смеју да буду понижења за Србију.

"Што се тиче Куртија, до сада се пет преговарача променило из Приштине, остао је један те исти из централне Србије. Увек су ме разбијали, како пишу неки медији, само је народ увек био задовољнији, док је у Приштини било све горе", објаснио је председник Србије.

Председник је говорио и о Куртијевом позиву Немачкој и западним земљама да пошаљу додатне снаге у Кфор.

"Интересантно, нормално је да буде још Немаца на Косову, а није нормално да буде још Срба. и ми треба да ћутимо на то, да нас неко не би лупио по ушима. Моје контрапитање - а што зовеш НАТО кад си тако јак? Двадесет дана не можеш да уђеш на север", рекао је Вучић.

Поручио је да чува Србију јер му је то посао, али да је много важније од тога то што државу воли више од свега.

"Важнија ми је од сваког човека, важнија и од моје деце. Притисци ће се наставити. Они сада имају и немачко-француски предлог у Приштини, понашају се као да је већ усвојен. Мисле да се плашим. Али ја немам виле у иностранству. И зато не можете да уцените малог вука, слонови и тигрови, а још мање да га водите у циркус", рекао је он.

Вучић је поручио да очекује долазак Дерека Шолеа, који је важан човек у америчкој администрацији.

"Долази 11. или 12, нисам сигуран. Верујем у јачање односа са САД, али видећемо како ће то ићи. Верујем да морамо да разговарамо, а после тога очекујем долазак ових стручњака из Европе", казао је он.

"Коме смета српско јединство" 

Председник Србије истакао је да српско јединство не би требало никоме да смета.

"Подразумева се да се уједињујемо, у смислу језика и културе и то ми говоримо сваки дан. Српско јединство као и свако јединство не би никоме требало да смета. Желим све најбоље народу у РС, не рушећи интегритет БиХ. Баш као што је рекао министар Вучевић. Не можете да уцените малог вука, слонови и тигрови. Ко год је покушао био је гадно угризен", рекао је Вучић.

Број Срба на КиМ је мањи, али не онолико мањи колико је био у периоду између 2000. и 2009, када је изгубљено три трећине становништва, каже председник.

"Губимо један до три одсто на годишњем нивоу, али толико губимо и у Централној Србији. Тамо због албанске чизме, а овде зато што немамо довољно деце. Што се тиче оних који о томе говоре, после сваке њихове акције буџет у Приштини је празнији јер они напуне своје џепове, то су представници странака који глуме велике родољубе. Ми се данас боримо колико можемо да сачувамо КиМ као део Србије", истакао је Вучић.

О одласку у Јасеновац

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је он први председник Србије који је упутио писани захтев Хрватској да посети Јасеновац, као и да ниједан председник Србије тамо није отишао.

Он је на годишњој конференцији на питање поводом навода неких медија да је неистинита његова тврдња да ниједан председник Србије није био у Јасеновцу рекао да је и бивши председник Борис Тадић био само у Доњој Градини.

Вучић је истакао да је и он био најмање осам пута у Доњој Градини када није био председник, као и да је и у Јасеновцу био више пута, али не као председник, јер му нису дозволили.

"Ја сам први који сам у писаној форми изразио жељу", рекао је Вучић.

Председник се на крају обраћања грађанима, на конференцији у Палати Србија захвалио свим грађанима Србије, а посебно народу на Косову и Метохији и пожелео им среће празнике.

"Желим срећне божићне празнике, да прође без инцидената. А нама остаје да се боримо и идемо даље", поручио је Вучић.

image