Свет

Деца у Ирској да уче математику, историју, хемију и.. "трансродна питања"?

Ирски министар за децу и омладину позвао да се "трансродна питања" уведу у школски програм и додао да та земља ради на могућности да се деци млађој од 16 година дозволи да легално изаберу свој "родни идентитет"
Деца у Ирској да уче математику, историју, хемију и.. "трансродна питања"?Getty © Christopher Furlong / Staff

Ирски министар за децу и омладину Родерик О'Горман рекао је за локалне медије да би децу у основним школама требало учити о "трансродним питањима" како би се правилно "образовали о различитости".  

О'Горман је и сам припадник ЛГБТ популације и раније је био уплетен у скандал након што је објавио фотографију са познатим контроверзним активистом Питером Тачелом који је у више наврата оптуживан да оправдава педофилију.

"Мислим да је важно да и основци разумеју различитост нашег друштва", рекао је министар за "Ајриш индепендент", додајући да "трансродна питања треба да буду део основног наставног плана и програма".

Министар је даље рекао да Ирска ради на могућности да се особама млађим од 16 година дозволи да се легално изјасне о сопственом "родном идентитету".

"Права транс особа у нашој земљи не могу бити предмет расправе. Јавни дискурс, поготову на друштвеним мрежама, постао је последњих година невероватно окрутан према члановима транс заједнице", рекао је О'Горман. 

Министар је рекао да нико не жели да угаси слободу говора, али да дијалог мора да се заснива на чињеницама, а не на предрасудама. 

Ова последња изјава долази док Ирска усваја Закон о говору мржње, због којег би сви они који изговарају "забрањене ствари" могли да буду осуђени на пет година затвора.

О'Горманове изјаве изазвале су бурну реакцију ирске јавности која је чак довела и до протеста испред ирског парламента. 

Ирски министар је одбацио критике и назвао их "токсичним", "хомофобичним" и "изграђеним на дезинформацијама које пропагирају прилично десничарске групе на друштвеним мрежама".

image