Свет

Јапанци иду у планине: Власти плаћају грађанима да оду из Токија

Власти нуде око 7.100 евра по детету за пресељење на периферију, а они који узму новац мораће да живе у својим новим домовима најмање пет година
Јапанци иду у планине: Власти плаћају грађанима да оду из ТокијаGetty © Carl Court/Getty Images

Токио је препун, а периферија Јапана полако одумире, што је натерало тамошњу  владу да дословце грађанима плати да се иселе из престонице која је највећа метропола на свету са око 35 милиона становника.

Јапанске власти тако породицама нуде по милион јена, односно око 7.100 евра по детету не би ли отишли у унутрашњост земље, односно, како "Гардијан" пише, у "демоде" регионалне области погођене великом старошћу и смањењем броја становника.

Подстицај, који је драматично повећан у односу на претходну накнаду за пресељење (око 2.100 евра) почеће да се исплаћује у априлу, као део званичног покушаја власти да врате живот у градове и села који се гасе.

План је, наиме, да се смањи густина насељености Токија, и људи подстакну да започну нови живо у руралним деловима земље који су погођени старењем, смањењем популације и миграцијом млађих људи у Токио, Осаку и друге велике градове.

Да би добиле бенефиције, како преноси агенција Кјодо, породице морају да се преселе изван ширег подручја Токија, или бар у планинске области која се налазе унутар граница града.

И нема муљања! Они који узму новац, мораће да живе у својим новим домовима најмање пет година, док један од чланова породице мора да буде запослен или да планира да отвори бизни и области у који се пресели.
Грађани који се у Токио врате пре истека рока од пола деценије, мораће да врате готовину.

Половину новца иначе уплаћује централна влада, а други део долази од локалних општина.

Пројекат расељавања Токија, покренут пре 3 године до сада је успео да град "смањи" за 1.184 породице у 2021. години, 290 у 2020. и 71 породицу у 2019.години.

Влада се нада да ће се до 2027.године у рурална подручја доселити још 10.000 људи, а празни градови и села Јапана, како би привукли нове житеље, наглашавају чари сеоског живота, лак приступ бризи о деци, или на пример, као у селу Отари, рекламирају велики број сингл мушкараца. 

Према владиним подацима, популација треће највеће светске економије претрпела је рекордан пад од 644.000 у периоду од 2020. до 2021.године

Очекује се да ће 2065. године број становника пасти са садашњих 125 милиона на 88 милиона, односно 30 одсто за 45 година.

Док број старијих од 65 година наставља да расте, стопа наталитета остаје неумољиво ниска и износи свега 1,3 деце по породици, односно знатно испод 2,1 колико је потребно да се одржи тренутна величина популације.

У 2021. години, број рођених износио је 811.604, што је најмањи број од када се први пут води евиденција 1899. Насупрот томе, број стогодишњака је више од 90.500.

image