Свет

Широко за Украјину: Бајден шаље "Бредлије", Макрон тенкове, а Немачка батерију за "патриот"

Лидери су током разговора изразили "заједничку решеност" да наставе да пружају финансијску, хуманитарну, војну и дипломатску помоћ Украјини "колико год буде потребно"
Широко за Украјину: Бајден шаље "Бредлије", Макрон тенкове, а Немачка батерију за "патриот"www.globallookpress.com © Staff Sgt. Malcolm Cohens-Ashley

Нови пакет америчке помоћи у оружју за Украјину садржи и око 50 борбених возила "Бредли", саопштила су данас два америчка званичника.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је у среду да ће Вашингтон да пошаље Украјини борбена возила "Бредли" да помогну у борби против руских снага.

Очекује се да ће најновији пакет америчке војне помоћи за Украјину бити представљен у петак, рекли су званичници за Ројтерс.

"Бредли" је оклопно возило са моћним топом, а коришћено је за потребе америчке војске на ратиштима од средине 1980-их.

Кијев је тражио од САД да пошаљу Украјини и тенкове "Абрамс", што Вашингтон још није одобрио, подсећа британска агенција.

И Макрон одрешио кесу

Истог дана, када је Бјден у разговору са новинарима током посете Кентакију потврдио да је та опција на столу, кабинет француског председника Емануела Макрона најавио је слање лаких борбених тенкова у Украјину, што ће бити прво оклопно возило те врсте које је нека западна земља послала Кијеву.

Јелисејска палата је након Макроновог разговора са својим украјинским колегом Владимиром Зеленским објавила да ће Француска Кијеву послати AMX-10 RC борбена возила, која Париз постепено замењује новим борбеним тенковима "јагуар".

Неколико држава је Украјини већ доставило своје старе тенкове из совјетског периода, а Француска и Немачка налазе се под притиском да Кијеву пошаљу савременија оклопна возила тог типа, што су оне до сада одбијале да учине, наводи "Политико".

Саветник француског министра одбране Себастијан Лекрону рекао је да је одлука донета како би се Украјини помогло да се припреми за "могућу руску офанзиву" на пролеће. Украјински председник Зеленски захвалио се свом колеги на "дугом и детаљном разговору" и одлуци о слању тенкова.

Украјинци су у децембру од Париза тражили да пошаље "леклерк", главни француски борбени тенк, уместо лаких AMX-10 RC тенкова, који се постепено избацују из упоребе.

Француска није прецизирала колико ће возила послати. Очекује се да ће француско и украјинско министарство одбране ускоро наставити разговоре о испоруци војне опреме.

Немачка великодушност

Немачка намерава да испоручи Украјини додатну батерију противваздушних ракетних система "патриот", саопштила је Бела кућа након телефонског разговора америчког председника Џоа Бајдена и немачког канцелара Олафа Шолца.

Како се наводи, лидери су током разговора изразили "заједничку решеност" да наставе да пружају финансијску, хуманитарну, војну и дипломатску помоћ Украјини "колико год буде потребно".

"С тим у вези САД намеравају да испоруче Украјини борбена возила пешадије 'бредли', а Немачка намерава да испоручи борбена возила пешадије "мардер", наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да обе земље планирају да обуче украјинску војску да рукују са поменутим типовима савремених западних оклопних возила.

"Немачка ће се придружити Сједињеним Америчким Државама са испорукама додатне батерије ПВО 'патриот' Украјини", додаје се у саопштењу.

САД су у децембру најавиле да ће Украјини у наредних неколико месеци бити испоручена прва батерија система "патриот".

Истовремено, агенција АП јавља да ће нови пакет америчке војне помоћи Украјини бити вредан скоро три милијарде долара.

"Помоћ у вредности од око 2,85 милијарди долара највећи је пакет војне опреме који је Пентагон повукао из својих залиха за слање Украјини", наводи се у саопштењу агенције.

image