Свет

Шолцу се "дрма фотеља": Немачки канцелар све непопуларнији међу грађанима

Упркос општем незадовољству, немачки канцелар је недавно изјавио да је задовољан "прилично стабилним" радом његовог кабинета
Шолцу се "дрма фотеља": Немачки канцелар све непопуларнији међу грађанима© Танјуг/Michael Kappeler/dpa via AP, pool

Рејтинг немачког канцелара Олафа Шолца је током претходне године пао са 57 на 33 одсто. Поређења ради, на прелазу из 2020. у 2021. годину савезну канцеларку Ангелу Меркел подржало је чак 75 одсто испитаника.

Подршка савезној влади, Бундестагу, локалним властима и председнику такође је опала, показали су резултати истраживања канала РТЛ и Н-ТВ.

Према оценама стручњака, Шолц се показао као зависан политичар, неспособан да следи курс који би имао интересе Немачке као приоритет.

Он се недавно нашао на мети критика због тога што је у новогодишњем обраћању поручио да ће наставити да подржава Украјину у сукобу са Русијом, упркос последицама такве политике по Немачку.

"Многи људи су забринути због рата у Украјини и сви осећамо последице у свакодневном животу, док купујемо у супермаркету, на бензинским пумпама или када плаћамо рачуне за струју или гас", рекао је тада Шолц.

Он је, ипак, позвао грађане да штеде струју и најавио намеру Берлина да настави да подржава Кијев, упркос тешкоћама кроз које пролазе Немци.

Подсетимо, Немачка је прошле године, заједно са другим земљама Европске уније, увела бројне економске санкције против Москве и одлучила да више не увози енергенте из Руске Федерације. То је довело до поскупљења електричне енергије, горива и комуналија. Поједини политичари и бизнисмени у Немачкој оценили су да ће привреда земље пропасти без приступа руском гасу, а индустрија постати неконкурентна.

Ништа мање незадовољни нису ни грађани Немачке. Читаоци листа "Велт", који је објавио Шолцов апел, негативно су реаговали на његово обраћање и тражили да хитно поднесе оставку.

"Уместо укидања глупих санкција, становништво треба да штеди! Новац од пореза се дистрибуира по целом свету, ми финансирамо ЕУ. Имамо највеће пореске стопе, највишу старосну границу за одлазак у пензију, и највеће трошкове енергије. Уместо да буду захвални, од нас траже да штедимо", написао је један од бесних читалаца.

Већина читалаца приметила је да Шолц и његов кабинет траже од грађана да штеде, док се средства пореских обвезника троше на војну помоћ Украјини.

"Канцелар који се смеје својим грађанима нема шта више да тражи, већ само да понизно моли за опроштај. Он и његови министри омаловажавају свој народ, пребацују милијарде евра пореских обвезника у иностранство, подржавају ратове, што је против свих изборних обећања и жеља народа. Ова власт коначно треба да уради оно због чега постоји, да влада за добро свог народа, али нажалост видим да они владају само за своје добро", оценио је други грађанин Немачке.

Упркос општем незадовољству, немачки канцелар је недавно изјавио да је задовољан "прилично стабилним" радом његовог кабинета. Почетком децембра је најавио да ће поново кандидовати за место шефа владе на следећим изборима за Бундестаг, који би требало да буду одржани 2025. године.

Пао је и рејтинг других институција власти. Тако је подршка влади смањена за 22 процентна поена, на 34 одсто, а рејтинг парламента земље за 13 процентних поена, на 37 одсто. Популарност председника Франк-Валтера Штајнмајера опала је за 12 процентних поена и данас износи 63 процената.

Поверење немачких грађана у регионалне владе и локалне управе смањено је за девет процентних поена, са 46 на 43 одсто.

image