Магазин

Читање књига је важно не само за ум, већ и тело

Активност која има само позитивне стране - опушта тело и побољшава сан, али у исто време ''тренира'' ум и унапређује когнитивне способности. Постоји неколико разлога зашто читање може бити најзначајнији нови хоби у новој години.
Читање књига је важно не само за ум, већ и тело© Pexels/Yulia Ilina

Читање књига је право уживање, јер пружа бег од стварног света без коришћења телефона или гледања телевизије. Поред разбибриге, читање је добра ''ментална гимнастика'', а има и неколико добробити за тело. У савременом свету је тешко успоставити ову навику, јер постоји бесконачан извор дигиталног садржаја који може сатима да држи пажњу. Ипак, ових неколико бенефита могу бити мотивација за постепено убацивање читања у свакодневни распоред:

Побољшава емпатију

Читање о различитим догађајима, туђим искуствима (фиктивним или стварним), емоцијама, утисцима и перспективама, значајно доприноси развоју емпатије и разумевања других људи. На овај начин се индиректно могу неговати, али и побољшати односи са другима.

Умањује стрес

Читање се повезује и са неком врстом медитације: ''Читање се везује са медитацијом због начина на који наш мозак "упија" информације о околини и нашем расположењу током ове активности. Док седите у столици и концентришете се на речи, тело је у одређеном медитативном стању, тако да можете добити и овакве врсте бенефита од читања књига.'' каже психотерапеут Зои Ша за ''Тудеј".

Истраживања показују да 30 минута читања књига умањује стрес као 30 минута јоге.

Унапређује и одржава когнитивне способности

Тренинг није потребан само телу, већ и уму. Редовно читање књига помаже у развијању когнитивних способности, бржем размишљању, али и говору. Иако и даље не постоји довољно научних доказа о спречавању деменције код старијих људи, сигурно је да читање доноси много користи.

Побољшава сан

С обзиром да служи као врста медитације, читање неколико страница књиге пред спавање може значајно да опусти мозак и тело. Многи стручњаци саветују да се коришћење мобилних уређаја потпуно одбаци као навика пред спавање, јер се на тај начин шаљу сигнали мозгу да су тело и ум и даље активни. С друге стране, читање представља мањи напор за очи и коришћење сопствене маште током листања, има умирујућ ефекат. Студија из 2021. године, је доказала да су они који су увели читање пред спавање, значајно поправили ритам сна.

Помаже у развијању критичког размишљања

Решавање проблема, детаљно разматрање опција, слушање различитих перспектива... Слично емпатији, читање развија способност сагледања света из више углова. Ово се може добро искористити у академске или пословне сврхе.

Читањем се негује ум и тело

Када се узму све бенефиције у обзир, читање је не само физички, већ и психички значајно за здравље. Медитација, физички одмор, бољи сан, развијање когнитивних способности... Читање књига је активност која заиста може само да допринесе позитивне промене у свачији живот, без обзира на године.

image