Економија

Немачки извоз неочекивано пао током новембра

Највећа привреда Европе наставља да се мучи, рецесија све извеснија
Немачки извоз неочекивано пао током новембраwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Немачки извоз неочекивано је пао током новембра у тренутку када су висока инфлација и тржишне нестабилности наставиле да притискају највећу европску привреду.

Извоз је током тог месеца пао за 0,3 одсто, док је током октобра забележио раст од 0,8 одсто, показују подаци савезне канцеларије за статистике, преноси Ројтерс.

Током новембра забележен је и пад увоза од 3,3 одсто, што је значајно више од око 0,5 одсто колико су предвиђали аналитичари. Забележен је пад увоза и из Сједињених Америчких Држава и из Европске уније, наводи британска агенција.

"Како Кина и Сједињене Државе буду слабиле, извоз ће наставити да пати", рекао је главни економиста банке "Хаук Ауфхаусер Лампе" Александар Кругер.

"Извозни сектор подржава изгледе за благу рецесију", прецизирао је Кругер.

Истраживање објављено у понедељак показало је да се пад у немачком производном сектору због побољшане доступности материјала донекле ублажио током децембра, иако слабија потражња и даље утиче на произвођаче, пренео је Ројтерс.

Економски институт "Ифо" утврдио је да је у децембру трећи месец заредом забележен пад број компанија из производног сектора које пријављују проблеме са несташицом материјала.

image