Русија

Западне специјалне снаге под маском плаћеника ратују у Украјини

Потпуковник Народне милиције, посланик парламента Доњецке Народне Републике Андреј Баевски објаснио је да долазе већ обучени људи, специјализовани за ратне операције
Западне специјалне снаге под маском плаћеника ратују у Украјиниwww.globallookpress.com © Ashley Chan

Велики број западних специјалаца долази у Украјину под маском плаћеника и у питању су добро организоване групе, рекао је потпуковник Народне милиције, посланик парламента Доњецке Народне Републике (ДНР) Андреј Бајевски, преноси ТАСС.

"Такозвани плаћеници су заправо западни специјалци, који су у западним специјалним службама наводно дали отказ и под маском плаћеника стигли у Украјину. Период од њиховог доласка и одласка на ратни задатак је веома кратак, свега пар месеци, а за то време немогуће је припремити и организовати ресор на тачно оном нивоу на коме треба да се координира група за диверзантски, или извиђачки излазак. У питању су већ добро уигране групе обучених људи који су специјализовани за овакве операције", објаснио је он.

Прошле недеље је вршилац дужности шефа ЛНР Леонид Пасечник рекао да се у Оружаним снагама Украјине боре хиљаде плаћеника из више од 50 земаља, од којих неки учествују у сукобу од 2014. године.

"Ситуацију на фронту компликује чињеница да се данас боримо не само са украјинском војском. У непријатељским редовима има много страних плаћеника и инструктора. Раме уз раме са украјинским нацистима боре се плаћеници из више од 50 земаља, углавном источне Европе. Неки од њих ратују против Донбаса од 2014. године", рекао је Пасечник.

Према његовим речима Луганска Народна Република се током специјалне војне операције суочила са правим сукобом са НАТО-ом, што се, између осталог доказује количинама наоружања које су земље НАТО испоручиле Украјини.

image