Србија и Балкан

Кфор: Уклоњене и последње барикаде на Косову и Метохији

Уклањање последњих барикада је изведено на брз, безбедан и сигуран начин, како би се избегли инциденти и остали ризици за локалну сигурност, истиче се, између осталог, на сајту НАТО-а
Кфор: Уклоњене и последње барикаде на Косову и Метохији© Зоран Шапоњић

Кфор је данас завршио уклањање неколико возила који су блокирали путеве на северу Косова и Метохије, тако што је послао своје јединице у области Дудин Крш и Србовац, саопштено је на сајту НАТО-а.

"Овај посао је изведен у складу са мандатом Кфор под окриљем Уједињених нација, на основу Резолуције 1244, којим се осигурава безбедно окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на 'Косову'. То је уследило након одлуке донете 28. децембра 2022. године о уклањању барикада постављених на северу 'Косовa' прошлог месеца" истиче се, између осталог, на сајту Североатланске алијансе.

Даље наводе да је "уклањање последњих барикада изведено на брз, безбедан и сигуран начин, како би се избегли инциденти и остали ризици за локалну сигурност".

НАТО, такође, напомиње да наставља да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, као главне платформе за "проналажење решења које поштује права свих заједница и за изградњу трајног мира и безбедности широм региона".

image