Свет

Летонија: Приведен главни уредник Спутњика; Захарова: Освета диктаторских режима

Марат Касем ухапшен због сумње да је прекршио санкције и за шпијунажу
Летонија: Приведен главни уредник Спутњика; Захарова: Освета диктаторских режимаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Летонске специјалне службе привеле су Марата Касема, главног уредника агенције "Спутник Литванија", због сумње да је прекршио санкције, као и за шпијунажу, наводи Телеграм канал Спутњика у иностранству.

"Главни уредник Спутњика у Литванији, Марат Касем, приведен је од стране летонских специјалних служби у Риги. Седница суда одржана је 5. јануара, на којој је разматрано питање превентивне мере. Касемов адвокат је инсистирао да он ће бити пуштен уз кауцију, али је суд одлучио да одабере меру у виду притвора. Новинар је данас већ пребачен у Централни затвор у Риги", наводи се у саопштењу.

Додаје се да адвокат Има Јансон, који ће бранити Марата Касема, још није добио никакав материјал везано за овај случај. На одлуку суда као меру забране, по закону, постоји рок од десет дана за жалбу.

Како преноси "Спутњик интернешенл", случај Касем се односи на кршење економских санкција ЕУ против Русије, као и на шпијунажу. Према другом члану, притворенику се може прети казна до 20 година затвора.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на хапшење главног уредника "Спутњика Литванија" рекавши да је то освета диктаторских режима.

"Пре шест месеци Марат Касем је испричао како га прогањају власти балтичких земаља због његових професионалних активности. Сада је ухапшен. Ово је освета диктаторских режима за његову слободу, истину, за његов интегритет", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Генерални директор медијске групе "Русија данас" Дмитриј Киселев рекао је да је притварање Марата Касема од летонских власти апсолутно незаконито и апсурдно, као и да показује суштину летонског режима, преносе "РИА Новости".

"Ово је јасан политички прогон, апсолутно противправан, апсурдан и немотивисан. Жалосно је да се он нашао у тако тешкој ситуацији. То карактерише режим који не поштује слободу говора, који се развија у овој земљи и који се  успоставља широм Европске уније. Ово је веома опасан тренд", поручио је Киселев.

Марат Касем је држављанин Летоније који већ неколико година живи и ради у Москви у медијској групи "Русија данас", која укључује "Спутњик Литванија". Крајем децембра прошле године, у Ригу је дошао из породичних разлога.

image