Србија и Балкан

Божићна порука Јоаникија: Да радост обасја све, подршка браћи с КиМ

Митрополит црногорски приморски позвао је на мир у Украјини
Божићна порука Јоаникија: Да радост обасја све, подршка браћи с КиМ© Mitropolija crnogorsko-primorska

Митрополит црногорски приморски Јоаникије позвао је цео верујући православни народ у Црној Гори на стрпљење и молтиву за мир у држави и целом свету за допринос разрешењу различитих криза и свеопште забринутости и поручио да МЦП свим срцем подржава браћу и сестре на свагда распетом Косову и Метохији.

"Српска православна црква у Црној Гори ће и убудуће као и до сада бити са својим народом и вршити своју узвишену службу која јој је од Бога поверена. Нећемо делити свој верујући народ ни по националној ни по страначкој припадности, него ћемо ширити братску слогу и разумевање, поштовање и праштање", поручио је митрополит Јоаникије у Божићној поруци.

Истакао је да у Божићној радости, МЦП душом и срцем подржава браћу и сестре на свагда распетом Косову и Метохији.

"Видимо да се међународне гаранције за њихову слободу и миран живот не спроводе у дело. Јуначки трпе неправде, притиске и прогоне али остају верни завету светог кнеза Лазара и немањићким светињама. Дивимо се њиховој издржљивости и храбрости које су дар од Бога", поручио је Јоаникије.

Молимо се, позвао је, да се што пре врати мир и да престане братско крвопролиће у Украјини, због чега су многи из те напаћене земље избегли.

"Свима који су остали без својих домова упућујемо речи братске утехе и божићни целив мира, а оне који су дошли у Црну Гору примамо као своју драгу браћу и сестре у Христу".

Подвукао је да ће "наша срца, храмови и домови за њих увек бити отворени".

"Није нам тешко да их са љубављу помажемо све док их Бог не обрадује повратком њиховој вољеној отаџбини. Са молитвом да божићна радост обасја и обрадује све верне, децу и одрасле, здраве и болесне, а нарочито тужне, потиштене и усамљене, и све људе добре воље, да се благослов Божји у наступајућој Новој години излије на целу творевину, срдачно честитамо свима и свакоме светли празник Рођења Христовог са најрадоснијим поздравом:Мир Божији! Христос се роди!", поручио је митрополит Јоаникије.

Позвао је вернике да учине све да разлике у мишљењима међу нама не одведу у поделе, мржњу и расколе, већ да те разлике искористе као важан повод за добар и свеобухватан дијалог који је кључ за решење многих неспоразума међу људима и за успостављање њихових братских односа.

image